Jedan postao besmrtan u Njujorku, drugi to može biti danas

Genijalni naučnik obasjao je svet, a svoja najveća naučna dostignuća postigao je upravo u Njujorku, gde je u bezbroj navrata pokazao da je on najbolji naučnik, a ne Tomas Edison. Danas je pred Novakom Đokovićem na pozornicama njujorške teniske arene da svetu pokaže da teniska večnost pripada njemu, a ne njegovim rivalima.

Jedan od najvažnijih trenutaka u teniskoj istoriji biće odigran danas u 22 časa po našemvremenu, kada će svetla svakog reflektora biti uprta u Novaka Đokovića i Danila Medvedeva. 

Baš poput Tesle sa kojim ga često porede, Novak je neshvaćeni genije čiju briljijantnost pokušavaju da ukradu i prisvoje. On ćuti, bori se i pokušava da iza sebe ostavi zaostavštinu koju će generacije prepričavati. 

Da Novak igra finale Grend slema više i nije vest, vest je to što se danas bori za 21. trofej u svojoj karijeri kada su "mejdžors" turniri u pitanju. Nema sumnje da ako osvoji turnir u NJujorku Đoković će postati najbolji svih vremena, a da mu nema ravnih pokazaće i "kalendarskim slemom", koji nemaju ni Rodžer, a ni Rafa.. Jedini koji se njime može pohvaliti je Rod Lejver davne 1969. godine. 

Čeka i srpski sport ovaj trenutak kao da čeka Novu godinu, i možda će baš tamo negde kad sat otkuca ponoć i biti sve gotovo, pa će se svečarski nazdravljati u krugu porodice i prijatelja, za Novaka.

Ali, primećujete i to sigurno, nema treperave euforije za jedan ovakav momenat iako je ovo baš, baš velika stvar, toliko velika da će u večnim almanasima tenisa i sporta ostati zapisano "za vjeke vjekova" - Srbin je najveći, Srbin je najbolji, bolji se nije rodio u sportu koji od kad je izmišljen pripada eliti.

Ono što je Nikola Tesla značio za svet, to Novak znači za teniski svet. Tako će ga i pominjati za 10, 20, 50, za 100 godina godina. Kao genijalca iz Smiljana. Tesla je doneo svetlost svetu i Americi, i sudbinski, stvarao je baš u NJujorku, svojim genijem je ubeđivao svet da je on original, a Edison plagijat.

Na istom mestu, u istom gradu, Novak danas želi po ko zna koji put  da objasni svetu da je on najveći, jedini najbolji, ne Federer, ne ni Nadal - samo on.

Opet oko euforije. Ne osećamo je jer nas je Novak navikao da su njegova ostvarenja nešto najnormalnije. Čogek dođe, pobedi i osvoji trofej. Kao da je ušao u prodavnicu, kupio kiselu vodu i hlen, i izašao.

Što bi rekao Muta Nikolić u kultnom obraćanju naciji: - judi, pa sve je ovo normalno -

Samo se opustite i zavalite večeras, budeite slobodni da se osetite privilegovanim jer živite u eri Novaka Đokovića.

pročitajte još

Arno Gujon UPOZORIO Srbe

Autor: Redportal.rs

#Nikola Tesla

#Nju Jork

#Novak Đoković

#US Open