U napadu poginula i dva Srbina

Danas se navršava 20 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi, dok je više od 25.000 civila povređeno. Među mrtvima su i državljani Srbije.

Do tada se napad velikih razmera na američko tlo smatrao nezamislivim. Šok koji je izazvao 11. septembar zauvek je promenio Ameriku, ali i svet u kojem je poćeo globalni rat protiv terorizma.

Nakon napada Amerika je izvršila invaziju na Avganistan radi svrgavanja talibana koji su odbili zahtev te zemlje da proteraju vođu Al Kaide Osamu bin Ladena. Bin Laden je odgovornost za napad 11. septembra preuzeo 2004. godine, a kao motiv naveo je podršku Izraelu i prisustvo američke vojske u Iraku i Saudijskoj Arabiji.

Sedam godina kasnije Bin Laden je ubijen u Pakistanu u raciji koju su sprovele američke snage, a rat u Avganistanu okončan je prošlog meseca povlačenjem američke vojske i ponovnim uspostavljanjem talibanskog režima.

Napadi pripadnika Al Kaide počeli su udarima dva oteta aviona u kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, posle čega je usledio udar trećeg aviona na zgradu Pentagona u Vašingtonu. Na kraju je oboren avion u Pensilvaniji.

Iz “Kula bliznakinja” u Njujorku svega je 20 ljudi, koji su bili na spratovima iznad mesta udara, uspelo bezbedno da napusti zgrade pre nego što su se urušile. Među brojnim žrtvama koje svet oplakuje svakog 11. septembra bila su i dvojica Srba, kako piše Blic.

IZVOR: TW / @Robertdreco

Autor: Blic / redportal.rs

#11. Septembar

#Njujork

#al kaida

#teroristički napad