Vrlo često je pored nje u kolima i sam kralj, kome njena vožnja čini naročito zadovoljstvo. 💕

Moderna i aktivna žena koja je jahala, igrala tenis, klizala i vozila bob, bila je prva žena vozač u Jugosaviji, redovni član auto kluba u Bukureštu i pokrovitelj auto-kluba u Beogradu od njegovog osnivanja 1922. godine. 😊😎

Vozačku dozvolu je dobila 1920. još kao dvadesetogodišnjakinja, a vožnje od Beograda do Bleda ili od Bleda do Pariza za nju nisu bile neuobičajene.

O njoj kao ljubitelju automobilizma detaljnije svedoče reči Velizara Jankovića, predsednika Automobilskog kluba Kraljevine Jugoslavije, napisane povodom proslave desete godišnjice postojanja sekcije Beograd, 1932. godine.

Kako biste imali uvid u još sećanja na stari Beograd, predivnih uspomena i fotografija, pozivamo vas da se učlanite u Fejsbuk grupu Bio jednom jedan Beograd. 😊

- Kraljica Marija je što želimo naročito našoj široj javnosti da podvučemo strasna ljubiteljka automobilskog sporta, šofiranja. Ona lično šofira, sama bez prisustva ikakvog profesionalnog šofera, pouzdano i hladnokrvno sedi za volanom, bez straha i zamora po čitave sate. 😊 Vrlo često je pored nje u kolima i sam kralj, kome njena vožnja čini naročito zadovoljstvo. Kraljica Marija prešla je, vozeći sama svoj auto, skoro već svim putevima u našoj državi. Zapaženo je da na otvorenom putu vozi brzinom od 40-50 km na sat.

Kratko sećanje na vožnju svoje majke, u memoarima je zapisao i kralj Petar II:

- Vozila je odlično i veoma brzo.

Autor: Jelena Janić Ljubisavljević

#Kraljica Marija

#Био једном један Београд