Istorijski trenutak za kulturno-umetnički amaterizam

BANJALUKA: Juče je održana je Osnivačka skupština Asocijacije banjalučkih kulturno-umetničkih društava i ansambala narodnih igara i pesama (ABKUDA). Osnivači Asocijacije su ANIP Masleša, RKUD Pelagić, KUD Čajavec, KUD Piskavica i KUD Sveti Sava 😊.

- Jedan od glavnih ciljeva je poboljšanje statusa kulturno-umetničkog amaterizma, koji je vremenom došao na same margine 🍀, uprkos činjenici da pripadnici te oblasti već decenijama predstavljaju najbolje ambasadore kulture, tradicije i generalno našeg Grada i Republike. Sama ideja o formiranju ABKUDA je nastala početkom 2020. godine, u kojoj su određeni oblici saradnje osnivača praktično provođeni, dok je jučerašnjom Osnivačkom skupštinom započeo i formalno-pravni deo zvanične registracije koja će omogućiti konkretnije delovanje i još bolju saradnju - kazali su osnivači, prenosi portal Banjaluka.com.

Dodali su da su na Skupštini izabrani i svi organi Asocijacije koji će u naredne 4 godine dati svoj maksimalan doprinos da se postavljeni ciljevi i zadaci ostvare u što većem obimu 💪🏻, nakon čega će reprezentativna kulturno-umetnička društva odnosno ansambli narodnih igara i pesama vratiti status koji im pripada kao udruženjima građana koja zajedno okupljaju preko 3.000 aktivnih članova.

- Ovo je istorijski trenutak za kulturno-umetnički amaterizam grada Banjaluke, kojim će vodeće članice pokazati zajedničku lepotu i snagu tradicije, kulture i narodnih običaja, kao i značaj ove delatnosti u formiranju i odrastanju dece i omladine 😎. Ovim oblikom saradnje proširuju se i turistički kapaciteti i ponuda našeg grada, ali se otvara i mogućnost proširenja kulturnog sadržaja - zaključili su osnivači.

Autor: banjaluka.com

#BANJALUKA

#Tradicija

#asocijacija

#kulturno-umetnička društva