Programirani da se ne mogu koristiti bez naplate

Označena parking-mesta po gradu za - rentabajk Kikinda - i dalje stoje prazna. Problem je nastao kada je odlučeno da se dvotočkaši ponude besplatno, jer softver omogućava da se koriste samo uz naplatu. Grad sada traži rešenje kako da bicikle ponudi građanima i turistima bez naknade.

Bicikli i skuteri nabavljeni su preko Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za tehnološki razvoj i inovacije za 25,8 miliona dinara sa porezom, što je bilo oko 220.000 evra. Međutim, bicikli i dalje stoje u magacinu JP Kikinda. U Gradskoj upravi rečeno nam je da traje njihovo -otključavanje-.

- Bicikli i skuteri su softverski programirani i ne mogu da se koriste bez naplate. Grad Kikinda je doneo odluku da se, zasada, usluga njihovog korišćenja ne naplaćuje, te je trenutno u postupku tzv. otključavanje. Takođe, treba rešiti logističku podršku i servisiranje bicikala, gde ih ostavljati tokom noći kada se ne koriste, kako i gde ih puniti i dopunjavati baterije, ko će i na koji način naplaćivati uslugu. Zbog svih tih pitanja odloženo je njihovo korišćenje dok se ne reše sve nedoumice - odgovoreno je iz Gradske uprave 

Bicikli i skuteri nabavljeni su tako što je Gradska uprava u oktobru 2019. raspisala javnu nabavku o uvođenju usluge elektronskog rentiranja. Ugovor o isporuci zaključen je sa beogradskom firmom Macchine Security, ali usluga je ostala mrtvo slovo na papiru.

- Čuvanje bicikala i skutera, do konačne javne upotrebe, povereno je JP Kikinda i tamo će biti sve dok se ne završi - otključavanje -. U međuvremenu je urađena je potvrda o iznajmljivanju bicikala sa opštim uslovima i pravilima, da bi se sprečilo svako nesavesno rentiranje i korišćenje - navode iz Gradske uprave.

Kako je ranije objašnjeno, bicikli nisu plaćeni iz gradskog budžeta, već su dobijeni preko projekta pomenutog ministarstva. Najavljivano je da će rentiranje biti moguće preko aplikacije na mobilnom telefonu, ali takva mogućnost nikada nije zaživela. Projektom je bilo predviđeno i da se parking-stanice postave samo u gradu, ne i u selima.

Autor: Redportal.rs

#Beslatno

#Renabike

#bicikli

#kikinda