U periodu adaptacije za jaslice može da prisustvuje roditelj

Najmlađi Novosađani koji su upisani u Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo", i ovu školsku godinu su počeli sa primenom svih epidemioloških mera protiv kovida 19.

U ovoj dečjoj ustanovi koju pohađa više od 16.000 dečaka i devojčica na teritoriji grada, dobili su smernice kako i šta treba da rade, i toga moraju da se pridržavaju, kako zaposleni, tako i roditelji prilikom dovođenja i odvođenja dece. Za novoupisanu decu su obavezne potvrde od lekara.

Kada je reč o kapacitetima, odnosno broju mališana u grupama, prema rečima Branke Čonkić, rukovodioca preventivne službe zdravlja u "Radosnom detinjstvu", zasada nema ograničenja.

- Primenjivaće se propisane mere, što znači da su na ulazu postavljene dezobarijere, sredstva za dezinfekciju ruku, a roditelji koji dovode svoju decu obavezno moraju da imaju zaštitnu masku na licu - predočava Čonkićeva. - Pravila ponašanja moraju strogo da se poštuju i obavezno je da drže odstojanje od najmanje dva metra.

Mame i tate se, kako ističe naša sagovornica, neće moći zadržavati u vrtiću, i kada uvedu dete i predaju ga vaspitačici, odmah posle toga moraju da napuste objekat.

- Za jaslenu grupu mališana adaptacija traje nedelju dana uz prisustvo jednog od roditelja - objašnjava Čonkićeva kako će proticati prilagođavanje mališana najmlađeg uzrasta. - U grupi je šestoro dece, što znači da i toliko roditelja može biti prisutno. Sva deca mogu i skraćeno da borave u vrtićima, i roditelji po njih mogu da dođu u vreme pre predviđenog spavanja. Kreveti za spavanje su na rastojanju od metar i po i mališani leže po principu "glava - noge".

U svim vrtićima sa više od dve grupe postoje sobe za izolaciju u slučaju da dete ima simptome respiratorne infekcije, i o tome se odmah obaveštavaju roditelji. Posle preležane bolesti, za povratak deteta u vrtić obavezna je lekarska potvrda.

pročitajte još

POŽAR NA NOVOM BEOGRADU

Autor: Redportal.rs

#Jasle

#NOVI SAD

#vrtić