Umesto Bože pravde pustila himnu Bošnjačkog nacionalnog veća

Adela Melajac Karahmetović, učiteljica OŠ "Rifat Burdžović Tršo", u Novom Pazaru, koja je 1. septembra umesto himne "Bože pravde" u školi pustila takozvanu bošnjačku himnu, saslušana je juče pre podne u Policijskoj upravi Novi Pazar.

Ona je nakon davanja izjave otišla kući, zapisnik će biti prosleđen nadležnom tužilaštvu, a učiteljica bi iako zvanično nije saopšteno za koje se krivično delo tereti, kako se nesvanično saznaje, zbog nezapamćenog skandala, potencijalno mogla da odgovora za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti za koje je zaprećena i zatvorska kazna!

- Zapisnik sa informativnog razgovora će biti prosleđen nadležnom tužiocu koji će dalje odlučiti da li će protiv nje biti podneta krivična prijava. Zbog velike uznemirenosti javnosti, ona bi mogla da se tereti za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti za koje preti i zatvorska kazna - priča za Kurir dobro upućeni izvor iz Novog Pazara.

Inače, prema članu 317 Krivičnog zakonika, onaj "ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina".

Autor: blic.rs

#Himna

#Novi Pazar

#bože pravde

#privedena

#uhapšena

#učiteljica