Mnogi sanjaju o velikom pronalasku, ali retko ko u tome zaista i uspe

To je bio prilično neobičan dan za desetogodišnjeg Fiontana Hjuza (Fionntan Hughes) iz Derilaugana u okrugu Tiron Ulster u Severnoj Irskoj. Budući da je za svoj rođendan dobio detektor za otkrivanje metala, još ga je isprobavao u okolini, da bi ono što je pronašao postalo dodatan razlog razlog za slavlje.

Pošto je čuo signal da se nešto metalno nalazi ispod površine zemlje kojom se šetao, iznenađeno je izvukao predmet koji je bio zakopan na dubini od oko 30 centimetara. Artefakt je zatim predat na procenu starosti, da bi bilo utvrđeno da se radi o kratkom maču izrađenom najverovatnije u XVIII veku (procene variraju do 100 godina)

Mač pripada grupi mačeva sa 'korpastom' zaštitom kakve su koristili engleski oficiri i konjanici između 1720 i 1780 godine - izjavio je trgovac antikvitetima Filip Spuner, dodajući da mač može biti i škotskog porekla budući da su slične koristili i oni do 1850. godine.

Mark i Dejvid Hovkins, takođe stručnjaci, međutim tvrde da je moguće da stanje u kom se mač nalazi može da navede na pogrešan zaključak, budući da je tokom dužeg vremena na sebe vezao velike količine blata koje mogu da zavaraju utisak o njegovoj veličini, pa samim tim i poreklu i funkciji.

U međuvremenu, mač je poslat na analizu u Nacionalni muzej Severne Irske, gde bi profesor arheologije dr Grir Remzi (Greer Ramsey) trebalo da da konačan odgovor, nakon detaljnije analize.

IZVOR: YT / BE AMAZED

Autor: redportal.rs

#18. vek

#XVIII vek

#pronađen mač