Specijalni izaslanik predsednika Rusije za Avganistan Zamir Kabulov istakao je da je Rusija ove informacije dobila od lokalnih Avganistanaca, uključujući lidere na lokalnom nivou

Rusija je dobila informacije o saradnji između stranog kontingenta koji predvode SAD i terorističke grupe Islamska država (IS) u Avganistanu, izjavio je specijalni izaslanik predsednika Rusije za Avganistan i direktor drugog azijskog odeljenja ruskog ministarstva spoljnih poslova Zamir Kabulov.

- Siguran sam da je došlo do takve interakcije, počeli smo da razgovaramo o tome sa dobrim razlogom. Počeli smo da dobijamo vrlo specifične informacije o takvim činjenicama saradnje. Dobili smo ga od lokalnih Avganistanaca, uključujući vođe na lokalnom nivou, koji nisu razumeli zašto helikopteri snabdevaju oružjem i municijom područja koja su zauzele jedinice IS - rekao je on.

Prema Kabulovu, ovo nije jedina pojava. On se prisetio slučaja kada je talibanska grupa blokirala veliku jedinicu IS na severu Avganistana.

- Ti lovci IS -a prevezeni su helikopterima u nepoznatom pravcu, kako je to u početku izgledalo, ali zatim u područje avio -baze Bagram, a zatim su negde nestali. Može se prisetiti mnogo takvih incidenata, a kada to učinite, zaključak je je nedvosmislen - dodao je diplomata.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#SAD

#islamska drzava

#saradnja