Stara preko 1.500 godina 😲

Arheolozi su otkrili milenijum i po staru crkvu u Izraelu posvećenu neimenovanom i nepoznatom mučeniku, pride crkva je imala mozaike sa životinjama koji su bili svi izbrisani. Crkva je velikih proporcija i poseduje gčke natpise koje sve samo navode da je posvećena slavnom mučeniku, ali nigde ne imenuju o kome se radi.

U vreme kada je crkva podignuta, Vizantija je kontrolisala teritoriju Izraela. U njoj se nalazi i natpis koji potvrđuje vremensku odrednicu crkve, ona se odnosi na cara Flavija (578-582) i navodi se da je crkva obnovljena i proširena za vreme njegove vladavine.

Izrael i susedne oblasti su osvojili Arapi između 634. i 638. godine. Ali uprkos rastu islama u celom regionu, crkva je procvetala i napuštena je tek 400 godina kasnije u 10. veku.

Crkva je otkrivena tokom iskopavanja 2017. godine. Nalazi se oko 24 kilometra jugoistočno od Jerusalima u Jedejskim brdima. Kako navodi Benjamin Storčan, arheolog koji je vodio iskopavanja crkve:

U njenoj najranijoj fazi u 5. veku, crkva Slavnog Mučenika se sastojala od proste i skromne kapele kao i jedne manje pećine.

Nakon toga proširena je u 6. veku, kada je postala velika crkva klasičnog stila, dekorisana mozaicima. Vernici su nakon renoviranja promenili ulogu pećine u grobnicu, gde su najverovatnije stajale mošti sveca.

Mozaici su promenjeni tokom 6. veka i perioda unutrašnjih crkvenih previranja u Vizantiji. Tada su poborci zabrane prikazivanja bilo kakvih oblika u svetim mestima (smatrano za idolopoklonstvo) poremetili mozaike i izmenjali im lica da se ne vide.

KO JE MUČENIK?

Iako arheolozi ne znaju identitet sveca mučenika, jedna mogućnost je da je bila posvećena čoveku po imenu Zaharije, ime koje je korišćeno više puta u Bibliji. Prema starim pisanim izvorima, grobnica hrišćansog mučenika istog imena pronađena je u blizini u 5. veku. I tekstovi dalje tvrde da je mala kapela podignuta u blizini, što znači da je ova crkva najverovatnije ta kapela. Nažalost, iako je crkva posvećena Zahariju tekstovi ne govore o kom Zahariju je reč.

Zaharije, kao ime, se često pojavljuje u Bibliji. Takođe Zaharije može biti i ime nepoznate religijske figure koja nije opisana u Bibliji.

Kako objašnjava Storčan:

Nadamo se, ipak, da će sa daljim proučavanjem hiljada artefakata otkrivenih u crkvi uspeti da se otkrije ime misterioznog Slavnog Mučenika.

Autor: redportal.rs

#1.500 godina

#Arheologija

#Izrael

#Jerusalim

#Vizantija

#crkva