"Služba svakog vojnika je bila značajna i nije bila uzaludna"

Američki general i komandant Generalštaba SAD Mark Majli izjavio je da oseća bol i bes kada je u pitanju povlačenje američkih vojnika iz Avganistana, ali da uprkos svemu mora da nastavi sa svojim dužnostima.

Majli je ovo rekao na redovnoj konferenciji za štampu koju je organizovao Pentagon na kojoj se obratio u društvu američkog sekretara odbrane Lojda Ostina.

- Mi se svi nalazimo u konfliktnim osećanjima bola i besa, tuge i potištenosti, u kombinaciji sa osećajem ponosa i volje da se borba nastavi - rekao je Majli koji je na taj način želeo da pruži podršku veteranima i njihovim porodicama, koji su na težak način podneli povlačenje iz ove zemlje.

Majli je ipak dodao da je služba svakog vojnika bila značajna i da nikako nije bila uzaludna.

Na pitanje odakle dolazi to osećanje povređenosti, general je bio izričitiji.

- Rat je težak, surov, brutalan i neoprostiv. Kada vidite šta se sve dešavalo u zadnjih 20 godina, pa nasuprot tome šta se sve desilo u zadnjih 20 dana, to stvara bol i bes. Meni to dolazi od 242 američka vojnika kojima sam lično komandovao, a koji su ubijeni tokom 20 godina borbi u Avganistanu i Iraku - naglasio je on.

Majli i Ostin su iskazali počast za 2.461 vojnika iz SAD koji su stradali u borbama tokom okupacije zemlje, uključujući i 13 Amerikanaca koji su stradali prošle nedelje na aerodromu u Kabulu, nakon napada bombaša samoubice.

- Vojska Sjedinjene Države će uvek slaviti njihov heroizam. Tugujemo zajedno sa njihovim porodicama, kao što im i dugujemo podršku u danima i godinama koji dolaze - rekao je sekretar Lojd Ostin, zamolivši sve veterane koji tokom ovih dana prolaze kroz krizu, "da zatraže pomoć ukoliko je to potrebno".

IZVOR: YT / Forbes Breaking News

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#bol i bes

#mark majli