Fosilni ostaci Velikog Džona, najvećeg dinosaurusa iz roda triceratopsa koji je ikada otkriven, prodaju se na aukciji krajem oktobra

Fosilni ostaci Velikog Džona, najvećeg dinosaurusa iz roda triceratopsa koji je ikada otkriven, prodaju se na aukciji krajem oktobra, a procjena je da bi njihova cena mogla da dostigne 1,5 miliona evra.

Veliki Džon je lutao oblastima današnje Južne Dakote pre više od 66 miliona godina, a paleontolozi su 2014. otkrili prvi komad njegovih kostiju, da bi na kraju pronašli 60% kostura, uključujući i skoro celu lobanju, prenosi Rojters.

Triceratops znači "lice sa tri roga", a lobanja Velikog Džona, nazvana po vlasniku zemlje na kojoj je pronađeno više od 200 kostiju dinosaurusa, dugačka je 2,62 metra, što je skoro trećina njegove ukupne dužine, a široka je dva metra.

Pariska aukcijska kuća Otel Druo procijenila je da bi kostur Velikog Džona mogao da dostigne cijenu između 1,2 - 1,5 miliona evra, a među kupcima, osim muzeja, ovakvi ostaci dinosaurusa sve više privlače privatne kolekcionare, iako je njihov broj i dalje mali, pa se očekuje interesovanje oko 10-ak kupaca.

Autor: redportal.rs

#AUKCIJA

#Veliki Džon

#dinosaurus

#prodaja