Čudna teorija od renomiranog naučnika iz polja psihologije.....

Jedan od istaknutih psihijatara tvrdi da neobična stanja svesti, poput onih generisanih konzumacijom psihodeličnih droga, nastaju ili mogu nastati van našeg uma. Svoju ekscentričnu teoriju profesor Pol Grof objasnio je u časopisu Journal of Humanistic Psychology, međutim ni u njoj on se nije detaljnije dotakao teme koji je to izvor - samo je naveo kao tzv. nelokalnu svest.

Kao direktor Mood Dissorders Center u Otavi i profesor psihijatrije na Univerzitetu u Torontu, Grof je proveo decenije proučavajući neobična stanja svesti i prethodno je čak bio i predsednik odbora SZO za pitanje droge MDMA. U svom članku on objašnjava da neobićna stanja svesti mogu da se pojave pod više tzv. oblika, ali da se uvek pojavljuju kada moždani talasi mozga premaše svoju dužinu (talasnu).

To se najčešće događa kada ljudi konzumiraju psihodelične supstance poput LSD ili tzv. magične pečurke. Ali, pored navedenog načina, mogu i same da se manifestuju tokom napada psihoze. Iako vrhunci ovakve moždane aktivnosti mogu da odrede tajming i intenzitet iskustva, ne utiču na njihovu prirodu.

Oslanjajući se na svoja posmatranja, zaključio je da je suprotno tradicionalnim biološkim teorijama o umu, mozak izgleda nema nikakvu ulogu u ovakvim iskustvima.

Da bi opravdao ovu, posle problematičnu tvrdnju, Grof ukazuje na brojne studije rađene na velikom broju uzoraka - uključujući na onim ljudima koji su bolovali od ozbiljnih mentalnih poremećaja. Na osnovu njegovih istraživanja koja su traja 4 decenije, on tvrdi da su epizode melanholije i manije imaju isti okidač i isrti šablon oscilacija moždanih talasa. Što znači da one nisu povezane sa neurobiološkom aktivnošću mozga.

Drugim rečima abnormaliteti u aktivnosti tokom depresije il manije se događaju nezavisno od toga da li se pacijent nalazio, kako sam opisuje, u paklu ili u raju. To ukazuje da je aktivnost podstaknuta od nekuda drugde i da nije uslovljena pacijentovim percipiranjem sveta oko sobe u kontekstu da negativnost utiče na početak epizoda. Pacijent može biti u apsolutnom raju i imaće epizodu manije ili depresije.

Da bi dalje validirao svoje tvrdnje, Grof se upušta u špekulacije o prirodi psihodeličnih iskustava. On opisuje kako ove hemijski indukovane vizije često generišu tzv. "astralne spoznaje i trans-personalna saznanja", uključujući i predačka, fetalna, perinatalna i prekognitiva sećanja koja um nije pre toga posedovao.

Kako navodi:

Kada sve saberemo ostaje nam samo da zaključimo da nam podaci ukazuju da neobična stanja svesti ne dolaze direktno iz uma, već iz nekog drugog izvora.

Uprkos Grofovim tvrdnjama, naučna zajednica najverovatnije neće prihvatiti ovakve tvrdnje, i spekulativna priroda njegovih tvrdnji biće isuviše teška da se svari. Teško je zamisliti tako apstrakte i pomalo nebulozne koncepte prihvaćene u naučnoj zajednici, bar ne sa ovako malo dokaza.

Autor: redportal.rs

#Um

#mozak

#pečurke

#psihoaktivne supstance

#psihologija