U snimljenom obraćanju upućenom Avganistancima koji su se digli na oružje protiv talibana u Pandžšir provinciji, talibanski vođa pozvao na mir

Talibani su okružili jedinu preostalu provinciju koja pruža otpor njihovom munjevitom povratku na vlast. Još od pada Kabula 15. avgusta, planinski Pandžširi su ostali jedina provincija koja izdržava sama protiv ekstremista.

Pod vođstvom Ahada Masuda, sina bivšeg mudžahedinskog komandanta, nekoliko hiljada članova različitih lokalnih milicija i ostataka avganistanske armije kao i specijalnih jedinica su se ukopali i odbijaju da se predaju.

U snimljenom obraćanju Avganistancima u Pandžširu, talibanski vođa Amir Kan Motaki, pozvao je pobunjenike da odlože oružje. Izjavio je i poručio njima:

Islamski Emirat Avganistan je dom svim Avganistancima.

Talibani su objavili amnestiju za sve Avganistance koji su radili za strane sile u proteklih 20 godina, ali mase i dalje hitaju ka granicama u nadi da će uspeti da pobegnu iz zemlje.

Motaki je takođe rekao da je bilo više pokušaja da se pregovara sa liderima opozicionih snaga u Pandžširu, ali nažalost bez ikakvih rezultata.

Talibanske snage se pripremaju sa svih strana pobunjene provincije i, kako je izjavio Motaki, ne postoji razlog za borbu i da anti-talibanske snage moraju da shvate da Talibane nije bilo moguće poraziti ni uz pomoć NATO i snaga SAD.

Portparol tzv. Nacionalnog fronta otpora Avganistana, odnosno boraca u pobunjenoj provinciji, izjavio je u sredu da su talibanske snage pokrenule ofanzivu pre dva dana i da napadaju u 3 ili 4 različite oblasti. Ali, kako stoje stvari za sada odbijeni su na svim prilazima i izgubili su najmanje 7 boraca.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#Pandžšir

#Pobunjenici

#Sukob

#Talibani

#borba

#kabul

#rat

#ustanak