Postala su poznata imena i detalji biografija četiri najuticajnija predstavnika radikalnog talibanskog pokreta

Postala su poznata imena i detalji biografija četiri najuticajnija predstavnika radikalnog talibanskog pokreta. Ovo je u utorak, 31. avgusta, objavio Vašington Post.

Prema novinama, Hibatula Akundžada se smatra vrhovnim vođom talibana. Došao je na vlast 2016. godine nakon smrti u Pakistanu prethodnog vođe pokreta, Ahtara Mansura, u napadu američke bespilotne letelice. Napominje se da je Akundžada religiozna ličnost koja nema mnogo vojnog iskustva. On se bavi jačanjem finansijskog položaja pokreta, uključujući i trgovinu drogom. Osim toga, talibanski lider radi na ujedinjenju različitih frakcija pokreta.

Politički ured te grupe vodi još jedan vođa pokreta, Mula Abdul Gani Baradar. Predvodio je talibansku delegaciju u razgovorima sa Sjedinjenim Državama u Kataru i pregovarao sa tadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom. Baradar se obratio građanima zemlje nakon što su talibani zauzeli Avganistan.

Publikacija takođe pruža informacije o najstarijem sinu osnivača talibana, mule Muhameda Omara, mule Muhameda Jakuba. Slavu je stekao nakon očeve smrti 2013. Trenutno je Jakub na čelu oružanih snaga talibana. Prema nekim stručnjacima, on je najumereniji vođa pokreta, pozivajući militante da se uzdrže od pljačke kuća koje su napustili stanovnici i da ne napadaju avganistansku vojsku.

Još jedan značajan predstavnik pokreta, publikacija je imenovala terenskog komandanta Siradžudina Hakanija. On je sada na čelu takozvane Hakani mreže, najradikalnijeg krila talibana, koje organizuje napade i napada avganistansku vojsku i predstavnike snaga međunarodne koalicije.

Šef Centralne komande Sjedinjenih Država general Kenet Mekenzi potvrdio je 30. avgusta odlazak poslednjeg aviona američkih vazdušnih snaga iz Kabula i završetak 20-godišnje američke misije u Avganistanu. Dan kasnije, portparol talibanskog Politbiroa Muhamed Naim objavio je da su sve strane trupe napustile teritoriju i da je država sada potpuno pod kontrolom pokreta.

Autor: redportal.rs

#Talibani

#biografije

#vođe