Poljska je nekad bila iza gvozdene zavese, a sada je član NATO-a

Poljska je u Drugom svetskom ratu bila prva država kojaje je bila napadnuta od strane Nacističke Nemačke. Nacistički lider Adolf Hitler je svojim generalima dao odobrenje za invaziju Poljske.

Ofanziva na Poljsku je počela 1. septembra 1939. zbog već unapred izrežiranog napada na Glajvic. Redovni program radio-stanice je prekinut, a komentator je na poljskom jeziku tri do četiri minute govorio protiv nacista, psovao i pozivao na oslobođenje. Sledećeg dana Nemačka je napala Poljsku, koristeći inscenirani napad kao izgovor.

Prema uslovima 2 Hitlerova dekreta iz 8. i 12. oktobra 1939. velike oblasti zapadne Poljske su pripojene Nemačkoj. Među njima su sve teritorije koje je Nemačka izgubila u skladu sa Versajskim sporazumom iz 1919. kao što su Poljski koridor, Zapadna Pruska i Gornja Šleska i grad Lođ.

O okupaciji Poljske pisala je i Politka 2. septembra 1939. koja je na naslovnoj strani prenela Hitlerov govor.

Foto: Politika - arhiva

Okončanje napada na Poljsku dogodio se nakon Varšavskog ustanka kada su poljski komunisti 4. septembra 1944. uz pomoć Sovjetskog Saveza krenule u oslobađanje Varšave. Nakon sastanka na Jalti poljska je ostala u Sovjetskom bloku što se promenilo 1989. padom komunizma.

IZVOR: YT / RADIONICA NS

Autor: Redportal.rs

#Oslobođenje

#opupacija

#poljska