Ovaj matematičar je ubica, ali stvarno

Refren stare pesme Dragane Mirković kaže Nije matematika da se od nje bojimo, sa čim se neki i mogu složiti, međutim, ubica se svakako treba plašiti. Ipak, Kristoferu Hejvensu, osuđeniku koji služi kaznu u zatvoru Monro (Monroe Correctional Complex - Vašington, SAD) zbog ubistva koje je počinio pre desetak godina, pošlo je za rukom da spoji ove dve stvari.

Naime, iako je izvršio ubistvo za koje je osuđen 2011. godine na 25 godina zatvora, on je u samom zatvoru sasvim slučajno otkrio novu zanimaciju za koju pre toga nije ni znao da je imao talenta - matematiku. 😲

Foto: popularmechanics.com/nepoznato

Kao i većina neobičnih stvari koje znaju da se dese u životima ljudi, i do ovoga je došlo - potpuno slučajno, što je i on sam potvrdio.

- Nedugo nakon što sam počeo da služim kaznu poslat sam u samicu (u ovim zatvorima poznatu pod nazivom 'rupa'), pa je neko počeo da mi ubacuje koverte unutra u kojima je bilo i nekih matematičkih zadataka. Znao sam dugo da ih rešavam jer su mi bile zanimljivije od slagalica. Tako sam počeo i nisam nikad stao - rekao je Hejvens za CBC, objašnjavajući kako je došlo do ovog neobičnog intresovanja.

Posle boravka u rupi Hejvens je upravnike zatvora zamolio da mu se dostavljaju knjige iz matematike, na šta su oni pristali uz jedan uslov - da matematici podučava i ostale zatvorenike. Kristofer je, očekivano, ovu ponudu oberučke prihvatio, tako da je pokrenuo Matematički projekat Monro koji pohađaju mnogi od njegovih... kolega. (Valjda je to tačan izraz? 🤔)

Ovaj 41-godišnji zatvorenik je, međutim, u jednom trenutku želeo još literature, tako da je pisao i profesoru matematike iz Turina u Italiji, izvesnom Umbertu Ćerutiju, kako bi ga zamolio za još knjiga. Ćeruti je zbog toga poslao jedan prastari matematički problem koji je trebalo da reši, kako bi se uverio da li mu tražena literatura zaista treba.

Italijanski profesor je najverovatnije mislio da od toga neće biti ničeg, međutim, rad rešenja zadatka mu je stigao nedugo potom, i to u vidu formule koja je stala na papir dug 120 centimetara. 😲

- Morao sam da sve unesem u kompjuter da bih proverio šta mi je poslato - rekao je Ćeruti kasnije.

Ispostavilo se da je Hejvens rešio zadatak, tako da je profesor morao da ispuni svoj deo, pa je traženu literaturu poslao u popravni kompleks u Monrou. 😄

Upitan kako je to matematika ostala njegova omiljena aktivnost. ovaj neobični zatvorenik kaže da su sve stvari koje ona donosi predivne (sa čim se mnogi osnovci verovatno ne bi složili).

IZVOR: YT / The Ferret

- Toliko toga ima u matematici. Svaki put kad nešto novo naučite, ujedno shvatite koliko toga ne znate. I sve stvari i malih otkrića do kojih dođete su tako predivne, čak su i neuspesi predivni - kaže on, uz jednu neobičnu konstataciju.
- Sav svoj rad posvećujem svojoj žrtvi, Randenu Robinsonu, jer je on konstantan podsetnik mog života ka kojoj uvek treba da budem usmeren - zaključio je Hejvens.

Inače, ubistvo koje je Hejvens počinio je bilo povezano sa narkoticima, tako da bi neko možda mogao da kaže da se navukao na drugu stvar. Ipak, matematika je zdravija varijanta, bar ukoliko niste osnovac koji se vraća kući sa slabom ocenom. 😆

Autor: redportal.rs

#Matematika

#kristofer hejvens

#matematički problem

#zatvor