Deli mutacije sa delta varijantom ali ima i svojih unikatnih

Nacionalni institut za infektivne bolesti u Južnoj Africi je prijavio detekciju nove potencijalne varijante SARS-CoV-2. Trenutno se vodi pod imenom C.1.2 i pronađena je u svim provincijama u zemlji. Manje od 2% svih genoma virusa je poreklom od ove vrste.

Za sada ne postoje razlozi za zabrinutost oko ove varijante virusa, ali postoje validni ralozi zbog čega naučnici insistiraju da se mora držati na oku. Genetsko poreklo varijante poseduje slične mutacije koje su primećene i kod drugih vrsta koje su izazivale probleme. Deli nekoliko mutacija takođe i sa Beta i sa Delta varijantama virusa - ali ima poseduje i potpuno nove. Sa svakom varijantom koja se razvije, postoji šansa da će uticati na efektivnost vakcina - a moguće i da će ih učiniti potpuno neefektivnim.

Kako je objavila SZO, postoji trenutno 4 varijante koronavirusa alfa, beta, gama i delta. Alfa, beta i delta su varijante koje su imale najvećeg uticaja globalno. Posebno delta varijanta. koja je sada postala dominatna varijanta virusa globalno od kojih je preminuo najveći broj ljudi, kao i broj ljudi koji je reinficiran nakon vakcinacije.

Delta varijanta je prvi put identifikovana u maju 2021. godine u Južnoj Africi.

Varijante stalno nastaju, posebno među populacijama gde se lakše širi i mutira. Vakcinacija je ključna u naporima da se smanji širenje infekcije.

Autor: redportal.rs

#Alfa

#Beta

#COVID-19

#Covid19

#Delta varijanta

#Južna Afrika

#Korona virus

#covid

#covid 19

#korona

#koronavirus

#novi soj