Prosečan broj praznika u EU je 12,8, a najviše imaju Rumunija, Litvanija, Slovačka, Slovenija, Finska i Kipar

Radnici u Velikoj Britaniji i Velsu traže četiri dodatna državna praznika kako bi dostigli prosek u Evropskoj uniji.

Sindikalni savez saopštio je da je 8 državnih praznika koliko se slavi u Britaniji i Velsu mnogo manje nego u drugim zemljama i zahteva javnu raspravu o tom pitanju, preneo je Gardijan. Radnici u Škotskoj imaju devet državnih praznika godišnje, a u Severnoj Irskoj 10.

Sve članice EU imaju više praznika od Ujedinjenog Kraljevstva, prema navodima Sindikalnog saveza. Prosečan broj praznika u EU je 12,8, a najviše imaju Rumunija, Litvanija, Slovačka, Slovenija, Finska i Kipar 15. Japan ima 17 državnih praznika, a Kina i Novi Zeland 11.

Generalni sekretar Sindikalnog saveza Frensis O'Grejdi izjavio je da je letnji praznik u avgustu, koji se slavi 30. avgusta, "dobrodošla pauza za sve koji naporno rade da prebrodimo pandemiju, posebno oni na prvoj liniji odbrane" prenosi Beta.

- Ali posle avgusta nema državnih praznika do Božića, i to zato što je broj praznika koji imamo tako škrt u poređenju s drugim zemljama - kazao je O'Grejdi.

Dodao je da bi još nekoliko državnih praznika bio odličan način da se zahvali britanskim radnicima u teškim vremenima i da se izjednače sa drugim radnicima širom sveta.

- Vreme je za nacionalnu debatu kada bi naši novi praznici bili? Šta bi mogli da slave? Jesenji praznik da se prekine dug period do Božića bio bi dobar početak - rekao je O'Grejdi.

Autor: redportal.rs

#Sindikati

#Velika Britanija

#državni praznik

#praznici