Ova brojka je novina u javnosti, s obzirom da su srpski istoričari do sada zastupali tezu o preko 700.000 Srba stradalih u Jasenovcu 🤔

Javni servis Srbije izmenio je svoju retoriku kada je reč o zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac i broju žrtava koje su tamo stradale, piše Serbian Times.

O tome svedoči i snimak iz emisije Dnevnik 2 koji kruži društvenim mrežama, a u kojoj voditelj RTS Branko Veselinović, najavljujući prlog, kaže između ostalog i sledeće:

- Logor Jasenovac, u kome je prema podacima Muzeja žrtava genocida ubijeno najmanje oko 90.000 ljudi…

Video: Facebook.com/Antonije Tony Kovacevic

S druge strane, profesor dr Gideon Grajf, autor studije o Jasenovcu, kaže za Politiku sledeće:

- Jasan je zaključak da je broj ubijenih žrtava u Jasenovcu bio izuzetno veliki. Novi snimci otkrivaju i novu činjenicu, to jest, postojanje mnogo većih masovnih grobnica rasutih na površini od najmanje 10 kvadratnih kilometara. Ti snimci su jedan od konačnih dokaza na osnovu kojih ćemo, bojim se, morati čak da povećamo broj ubijenih u Jasenovcu sa 700.000 ili 800.000, što su današnje procene.

Polemika o broju srpskih žrtava u Jasenovcu naročito se intezivirala nakon prikazivanja filma Dara u Jasenovcu, reditelja Predraga Gage Antonijevića.

Autor: redportal.rs

#Branko Veselinović

#Dara iz Jasenovca

#Muzej žrtava genocida

#jasenovac