Za smrtonosne napade ispred aerodroma u Kabulu odgovorna teroristička organizacija Islamska država

Najmanje 12 pripadnika američke vojske poginulo je u smrtonosnim napadima u Avganistanu, uključujući 11 marinaca i jednog mornaričkog lekara, javlja AP pozivajući se na dvojicu američkih zvaničnika.

Zvaničnici kažu da je jedan broj američkih vojnika ranjen i upozoravaju da bi se taj broj mogao povećati, jer informacije još stižu i pokušavaju da utvrde tačan broj žrtava.

Portparol američkog Pentagona Džon Kirbi potvrdio je ranije danas da je eksplozija u Kabulu, blizu aerodromskog ulaza Ebi gejt, bila deo složenog napada koji je rezultirao smrtnim slučajevima i da je najmanje još jedna eksplozija bila kod obližnjeg hotela Baron.

- Možemo da potvrdimo da je eksplozija kod Ebi gejta deo složenog napada koji je rezultirao brojnim američkim i civilnim žrtvama - napisao je Kirbi na Tviteru.

Svetski mediji i dalje objavljuju različite informacije o broju žrtava eksplozija koje su se danas dogodile u Kabulu. Kako navodi Avganistan tajms, prema poslednjim informacijama broj žrtava porastao na 15, preneo je TASS.

Prema ranijim podacima drugih medija, u dve eksplozije koje su danas pogodile Kabul poginulo je 13 osoba dok je povređeno 70. Američka administracija veruje da je za današnje smrtonosne napade ispred aerodroma u Kabulu odgovorna teroristička organizacija Islamska država, njen ogranak Islamska država ISIS-K, koja deluje u Avganistanu i smatra se radikalnijom od talibana.

Načelnik centralne komande američke vojske, general Frenk Mekenzi, potvrdio je da su dvojica bombaša samoubica, za koje se veruje da su pripadnici Islamske države, izveli napad na aerodromu u Kabulu i da je u njemu poginulo 12 americkih vojnika, a još 15 povređeno.

On je novinarima u Pentagonu rekao da je eksplozije pratila pucnjava. Kazao je da će se, dok vojska žali za izgubljenim pripadnicima, evakuacija iz Avganistana nastaviti. On je rekao i da se procenjuje da je u Avganistanu još oko 1000 američkih građana.

Autor: redportal.rs

#Američki vojnici

#Avganistan

#eksplozija

#islamska drzava

#kabul