Postoje spekulacije da nova varijanta Covid-19 postoji isključivo u Turskoj

Vlasti u Turskoj objavile su u ponedeljak da su otkrile novu varijantu Covid-19 u zapadnoj obalnoj provinciji Izmir.

U saopštenju, Izmirska lekarska komora i Udruženje za kliničku mikrobiološku ekspertizu rekli su da su pored glavnih mutacija virusa - alfa, beta, gama i delta varijante - otkriveni i novi tipovi.

-Analize sekvenci nukleinske kiseline treba distribuirati, a rezultate javno objaviti kako bi se istražile karakteristike ovih varijanti - saopštila je komora, prema novinskom sajtu Ahval.

Izjava je podstakla spekulacije da nova varijanta Covid-19 postoji isključivo u Turskoj. Pošto je u ponedeljak u zemlji registrovano 18,857 novih infekcija i 232 smrtna slučaja, što je najviše dnevno od kraja maja, turski naučnici rade na utvrđivanju postoji li ekskluzivna turska varijanta.

Dejli Sabah izveštava da na Univerzitetu u Istanbulu istraživači upravo za ovu svrhu pripremaju mapu turskog genoma. Do sada su analizirali uzorke 500 pacijenata širom zemlje i žele da udvostruče taj broj.

Turska se, kao i ostatak sveta, bori sa novim varijantama delta i delta plus. Naučnici predlažu izmene programa vakcinacije i testova lančane reakcije polimeraze (PCR) radi ispravne identifikacije pacijenata zaraženih varijantama.

Mapiranje genoma pomoći će zemlji da identifikuje sve nove varijante koje bi mogle uticati samo na tursku javnost. Istraživači se nadaju da će pronaći odgovore za nekoliko meseci.

- Odgovori mogu promeniti način borbe protiv pandemije, od njene dijagnoze do lečenja - rekao je dr Faruk Berat Akcesme za DHA u ponedeljak.

Broj slučajeva Covid-19 u Turskoj porastao je sa manje od 5.000 dnevno početkom jula, kada je vlada ublažila ograničenja kretanja na više od 20.000 krajem prošlog meseca, što je najviši nivo od aprila.

Stope vakcinacija u Turskoj su ispod proseka u Evropi. Prema podacima Ministarstva zdravlja, zemlja je vakcinisala oko 35,5 miliona odraslih osoba sa dve doze. Turska ima oko 85 miliona stanovnika, što znači da je taj broj jednak samo 41,8% građana.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Turska

#koronavirus

#novi soj