Liliputanske halucinacije 😃

Godine 1909. poznati francuski psihijatar Raul Leroj iskusio je bizarni psihički fenomen. Pred njim su stajali mnogi likovi, svi u boji, prijateljski nastrojeni različitog izgleda - ali su svi delili jednu karakteristiku, bili su minijaturni. Leroj je iscrtao grubo ove majušne likove na parčetu papira i nazvao ih tzv. liliputanske halucinacije.

Istraživač doktor Jan Dirk Blum je detaljno istraživao ovaj mentalni poremećaj, uključujući i koliko se često pojavljuju, kako se leče, i da li predstavljaju pretnju ljudima koji od njih pate.

Oni koji pate od ovog poremećaja redovno prijavljuju da vide najrazličitije likove koji se kreću i žive u svetu oko njih i ponekad reaguju na njih. Ali ono što je najzanimljivije je da se pojavljuje na hiljade njih. Prosečne visine od oko 23 centimetara, oni mogu biti prisutni od svega nekoliko sekundi pa sve do nekoliko decenija.

Kako objašnjava profesor Blum:

Njih mogu činiti svi od sitnih ljudi, žena, dece, gnomova, pa do impova ili patuljaka, često obučenih kao harlekini ili klovnovi, plesači, vojnici, seljaci itd, itd. Sve figure i likovi su opisivani bili vidljivi do najsitnijih detalja.

U studiji Blum je analizirao 145 izveštaja u kojima je opisano 226 slučajeva poremećaja, sa ciljem da otkrije sličnosti među njima. Mnogi od ovih izveštaja bili su stari decenijama, stoga je njihova verodostojnost bila donekle pod znakom pitanja.

Uz pomoć podataka iz studija, Blum je procenio da će između 30 do 80 kliničkih slučajeva psihijatrije od 10.000 iskusiti liliputanske halucinacije - što ih čini ekstremno retkim. Ipak, ove halucinacije nisu bile bezopasne kako je prvo smatrao. Oko 18% svih halucinacija su postale hronične, dok je čak 8% pacijenata umrlo za vreme njihove pojave. Najverovatnije, halucinacije nisu direktan uzrok smrti, ali su sigurno imale posrednog efekta na pogoršanje stanja. Pored ovoga, još jedan aspekt je opovrgnut - halucinacije, odnosno likovi, nisu po karakteru benigni i prijateljski. čak 46% svih slučajeva pojave halucinacija asocirani su sa osećanjima uznemirenosti ili straha.

Da bi razumeo kako i zašto nastaju ove halucinacije, Blum je pregledao korelacije između izgleda haluciniranih predstava i drugih psihijatrijskih bolesti. U 50% slučajeva ove minijaturne figure su se pojavljive kada je pacijent patio od šizofrenije, alkoholizma ili gubitka vida.

Nastanak halucinacija je najverovatnije povezan sa drugim neurološkim problemima, i tretman bi trebalo da bude fokusiran na njihovo lečenje a ne lečenje samih halucinacija.

pročitajte još

BDSM 💕💕💕

Autor: redportal.rs

#Gnomovi

#Halucinacije

#Harlekini

#Hiljade

#Klovnovi

#Mentalno zdravlje

#Patuljci

#Psihijatrija

#Stotine

#mentalni poremećaj

#milioni

#poremećaj

#psihologija

#Šizofrenija