Za Rusiju nije aktuelno pitanje slanja vojnog kontigenta u Avganistan

Za Rusiju nije aktuelno pitanje slanja vojnog kontigenta u Avganistan, talibanima ne treba ničija pomoć, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Oleg Siromolotov.

- Ovo pitanje nije aktuelno. Takav korak ne bi odgovarao našim interesima. Pored toga, nova vlast Avganistana je počela da uspostavlja red u zemlji i nije im potrebna ničija vojna podrška - primetio je on.

- Nemamo nameru da žurimo sa isključivanjem pokreta "Taliban" iz spiska terorističkih organizacija, kao i sa priznanjem novih vlasti Avganistana. Orijentisaćemo se na praktične korake nove avganistanske vlasti i odgovarajuće odluke Saveta bezbednosti UN - rekao je on.

Foto: Beta AP

Siromolotov je dodao da Rusija neće žuriti da isključi pokret „Taliban“ iz spiska terorističkih organizacija i sa priznanjem novih vlasti Avganistana.

Ruski diplomata je podsetio da je pokret Talibana "najavio kraj borbe, amnestiju vladinih zvaničnika i građana Avganistana koji su služili kontigente SAD i NATO-a. Potvrdili su da će poštovati ženska prava (u okviru islamskog pravnog sistema) i da su počeli sa uspostavljanjem javnog reda, potvrđujući garancije za bezbednost lokalnog stanovništva i stranih diplomatskih misija".

- Smatramo i da su važna uveravanja talibana da oni neće dopustiti korišćenje teritorije Avganistana protiv trećih država - podvukao je Siromolotov.

Militanti pokreta Talibana ušli su u Kabul 15. avgusta bez borbe i u roku od nekoliko sati uspostavili potpunu kontrolu nad glavnim gradom Avganistana. Avganistanski predsednik Ašraf Gani saopštio je da napušta zemlju kako bi sprečio krvoproliće. Potpredsednik zemlje Amrula Saleh izjavio je da u odsustvu šefa države prema ustavu on postaje vršilac dužnosti šefa zemlje i pozvao na oružani otpor talibanima. Zapadne zemlje evakuišu svoje građane i osoblje ambasade.

Autor: Redportal.rs

#Talibani

#misljenje

#ruski diplomata