Pre 5 godina, Kina je ukinula višedecenijsku politiku kojom su parovi mogli da imaju samo jedno dete

Kina je danas dozvolila parovima da imaju do troje dece, kako bi se povećao natalitet. Ova regulativa je jedna od nekoliko usvojenih na sastanku vodećih državnih poslanika iz Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), preneo je BBC.

Kako prenosi Tanjug, Peking je najavio još u maju da će dozvoliti parovima da imaju do troje dece. Ta odluka je sada postala zakonska, zajedno sa nekoliko rezolucija usmerenih ka podizanju nataliteta i "smanjivanju tereta" podizanja deteta, navela je novinska agencija Sinhua.

Među rezolucijama je i ukidanje finansijske kazne koju parovi moraju da plate ukoliko imaju više dece nego što je dozvoljeno, čime će lokalne vlade moći da ponude porodiljsko odsustvo, da povećaju prava žena na poslu i ojačaju predškolsku infrastrukturu. Najnoviji podaci su pokazali da je došlo do velikog pada u natalitetu.

Pre 5 godina, Kina je ukinula višedecenijsku politiku kojom su parovi mogli da imaju samo jedno dete, dozvolivši im dva deteta, ali to nije pomoglo u povećanju broja rođene dece.

Veliki troškovi podizanja dece u gradovima odvratila je mnoge kineske parove da imaju dvoje dece.

Autor: tanjug.rs

#Nacionalni narodni kongres

#Regulativa

#deca

#kina