Prema nalazima, pristalice republiknaca imaju nešto veću verovatnoću od demokrata da veruju da je umešanost SAD u oba rata bila prava odluka

Samo 35% Amerikanaca smatra da umešanost SAD u rat u Avganistanu nije bila greška i da je bila "vredna toga", 34% Amerikanaca složilo se da je umešanost SAD u rat u Iraku bila prava odluka, prema istraživanju sprovodi Associated Press-NORC centar.

- Samo 35% Amerikanaca vjeruje da je rat u Avganistanu vrijedio toga. Otprilike isti procenat (34%) slaže se da rat u Iraku nije bio greška. Skoro dve trećine (62%, odnosno 63%) veruje da rat u Avganistanu i Iraku nije vredeo - navodi se u saopštenju za javnost objavljenom na veb stranici centra.

Prema nalazima, pristalice republiknaca imaju nešto veću verovatnoću od demokrata da veruju da je umešanost SAD u oba rata bila prava odluka. Tako kažu oko 4 od 10 anketiranih republikanaca, u poređenju sa oko 3 od 10 demokrata.

Napominje se da su američki građani izuzetno zabrinuti zbog moguće opasnosti po države koju predstavljaju ekstremističke grupe. U isto vreme, 65% je izrazilo zabrinutost zbog grupa sa sedištem u Sjedinjenim Državama, 50% strahuje od ekstremista koji deluju van zemlje.

Anketa je sprovedena od 12. do 16. avgusta. Učestovalo je 1.729 američkih državljana. Statistička greška ne prelazi 3,2%.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#amerikanci

#irak

#rat