Preduzeti koraci za suzbijanje njegovog širenja

Obala slonovače identifikovala je izbijanje visoko patogenog ptičjeg gripa H5N1 u blizini komercijalnog grada Abidžana i preduzela je korake za suzbijanje njegovog širenja, navodi se u saopštenju Ministarstva stočarstva.

Testiranje je potvrdilo prisustvo virusa nakon što je 20. jula veliki broj živine počeo da umire u komuni Grand Basam, saopštilo je ministarstvo u sredu.

Kretanje živine ograničeno je unutar područja Grand Basam, što je oko 42 kilometra izvan Abidžana, navodi se u saopštenju. Uvoz peradi iz drugih zaraženih zemalja je obustavljen.

Ptice su uništene u blizini epicentra epidemije, navodi se u saopštenju, ne navodeći koliko. Obala Slonovače, koja je poslednji put proglasila izbijanje ptičjeg gripa 2006. i 2015. godine, poslednja je od nekoliko zapadnoafričkih zemalja koja je proglasila izbijanje H5N1. Togo i Gana su uništili hiljade ptica nakon što su otkrili slučajeve u junu i julu. Slučajevi su ove godine takođe otkriveni u Nigeru, Burkini Faso, Nigeriji, Mauritaniji i Senegalu.

Autor: redportal.rs

#Obala slonavače

#Ptičiji grip

#epidemija