Evropski zavod za statistiku nije upoznat sa nacrtom crnogorskog zakona o popisu

Evropski zavod za statistiku Eurostat jo┼í nije upoznat sa crnogorskim Nacrtom zakona o popisu stanovni┼ítva, ali ukazuje da izja┼ínjavanje o etni─Źkoj pripadnosti mo┼że biti osjetljivo pitanje u mnogim zemljama.

Iz Eurostata su, odgovaraju─çi na pitanje Vijesti, da li je evropski standard da se gra─Ĺani na popisu ne izja┼ínjavaju o naciji, rekli da zakonodavstvo EU o popisu stanovni┼ítva ne uklju─Źuje etni─Źku pripadnost i ne daje posebne preporuke o ovoj temi.

- Naravno, zemlje koje to ┼żele mogu slobodno donijeti nacionalnu odluku o prikupljanju ovih podataka - kazali su iz Eurostata.

Podse─çaju da su dr┼żave Zapadnog Balkana ─Źlanice Ujedinjenih nacija i Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE), kao i da je Konferencija evropskih statisti─Źara objavila popisne preporuke koje va┼że za zemlje u Evropi.

- Na strani 149. etni─Źka pripadnost, jezik i religija navedeni su kao ÔÇśne-osnovneÔÇÖ u preporukama CES (stav 7 na stranici 1: ÔÇśNe-osnovneÔÇÖ teme su one ─Źije se uklju─Źivanje, generalno, mo┼że smatrati manje vitalnim i stoga su opcionalne, mada se neke zemlje, zbog svojih posebnih okolnosti i zahteva, mogu smatrati da su neke od njih jednako va┼żne kao i osnovne teme) - Objasnili su iz Eurostata.

Predlog zakona o popisu trebalo bi da se na─Ĺe na dnevnom redu sednice Vlade 26. avgusta.

Da popis bude odr┼żan ove godine, insistira Demokratski front (DF), ponovo prete─çi obaranjem Vlade. Oni insistiraju na tradicionom popisu koji podrazumeva i izja┼ínjenje o naciji, dok dosada┼ínje priprema ukazuju da bi popis mogao biti samo registracioni - prikupljanje podataka o broju stanovnika, doma─çinstava i sli─Źno iz registara dr┼żavnih organa.

Prema podacima sa sajta Monstata, oni su ve─çinu svog posla zavr┼íili, a iz dokumenata se sti─Źe utisak da se priprema izja┼ínjavanje u skladu sa regulativama EU koje ne podrazumevaju stavljanje fokusa na nacionalno izja┼ínjavanje.

Na sajtu Monstata pi┼íe da je pravni osnov za sprovo─Ĺenje popisa zakon o popisu stanovni┼ítva, doma─çinstava i stanova koji se usvaja neposredno pre po─Źetka popisa.

- Uprava za statistiku pripremila je Nacrt zakona o popisu u 2021. godini, dok je javna rasprava i predlaganje zakona u nadle┼żnosti Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kao predlaga─Źa zakona- pi┼íe na sajtu Monstata.

Iz Monstata nisu odgovorili na pitanja Vijesti u vezi sa popisom - da li ─çe biti odr┼żan ove godine i ┼íta je sadr┼żano u zakonu.

U Vladinom izve┼ítaju o ispunjenosti obaveza prema EU iz juna ove godine, navodi se da je EU ekspert koji je u─Źestvovao u izradi Nacrta zakona o popisu dao pozitivno mi┼íljenje da je zakon u skladu sa preporukama EU.

U Crnoj Gori se gra─Ĺani izja┼ínjavaju o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti, kao i o jeziku.

Premijer, kao i potpredsednik Vlade Dritan Abazovi─ç rekli su ranije da ─çe se popis stanovni┼ítva te┼íko odr┼żati ove godine jer za to treba dosta pripreme i da za to nema tehni─Źkih uslova.

EU je preporu─Źila registarski popis stanovni┼ítva, koji predstavlja metod prikupljanja podataka o jedinicama popisa (licima, doma─çinstvima i stanovima) na bazi dostupnih registara koji se vodi u organima dr┼żavne uprave.

Do sada je u Crnoj Gori popis ra─Ĺen po tradicionalnoj metodi, koja podrazumeva prikupljanja podataka direktnim obilaskom, odnosno od ÔÇťvrata do vrataÔÇŁ.

Zaklju─Źcima Vlade od 1. marta 2018. godine definisani su glavni preduslovi koje treba ispuniti za sprovo─Ĺenje preporu─Źenog registarskog popisa. To su izrada adresnog registra sa georeferenciranim adresama, izmene i dopune zakonodavstva za pru┼żanje prava pristupa Upravi za statistiku svim administrativnim izvorima podataka sa identifikatorima, izmene Zakona o zvani─Źnoj statistici i zvani─Źnom statisti─Źkom sistemu (usvojene u avgustu 2019).

Tako─Ĺe su pokrenute izmene Zakona o centralnom registru stanovni┼ítva i Zakonu o za┼ítiti podataka o li─Źnosti, kako bi se Upravi za statistiku obezbedilo pravo pristupa svim administrativnim izvorima podataka sa identifikatorima.

Kroz saradnju sa UNDP-om, kako je objavio Monstat, analizirana je mogu─çnost kori┼í─çenja administrativnih izvora podataka, uklju─Źuju─çi i one registre koji bi bili izvor podataka za popis stanovni┼ítva.

Zaklju─Źci analize koju su uradili me─Ĺunarodni i lokalni eksperti su da postoji dobra osnova za proizvodnju podataka iz administrativnih registara, ali da je neophodno da se a┼żuriraju odre─Ĺene varijable/polja u jednom broju registara, kao i da se u saradnji sa Monstatom uklju─Źe nove varijable u ve─ç postoje─çim bazama podataka drugih dr┼żavnih institucija.

Poslednji popis stanovništva u Crnoj Gori sproveden je u aprilu 2011, a Zakon o popisu Skupština je usvojila u julu 2010. godine.

Autor: vijesti.me

#Crna Gora

#Popis stanovništva

#Religija

#nacija