Rizik od prenošenja koronavirusa na Bir festu je anuliran

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je "anuliran" rizik od prenošenja koronavirusa na Bir festu, koji večeras počinje u Beogradu, ukoliko se posetioci budu pridržavali propisanih mera na festivalu.

Za ulaz na Bir fest potrebno je da posetioci imaju dokaz o vakcinaciji, da su preležali koronavirus ili negativan test na virus.

- To su jasna pravila koja su saopštena. Ovo je ista ekipa koja je radila i druge festivale, tako da ne očekujem da će biti problema - kazao je Kon.

Kon je naglasio da je danas situacija drugačija u poređenju sa periodom kada je održan Egzit festival jer je, kako je naveo, tog dana u Novom Sadu bilo dvoje novozaraženih, a danas u Beogadu njih 362.

On je rekao da imunizacija na koronavirus ostaje na prvom mestu u borbi protiv epidemije, ali je istakao da će nadležni morati da uvedu "krajnje nepopularne i restriktivne mere" ukoliko se gradjani ne pridražvaju propisanih mera.

Govoreći o početku školske godine, Kon je kazao da će do kraja avgusta Ministarstvo prosvete objaviti protokol koji izradjuje zajedno sa Institutom Batut.

Foto: press@bkm.rs/press@bkm.rs

- Tu su najavljene osnovne smernice kao što je da onlajn nastave bude što manje. U situaciji u kojoj se nalazimo, mi imamo vakcine koje su registrovane za starije od 12 godina. Na Medicinskom fakultetu je vakcinisano blizo 80 odsto studenata - naveo je on, kako piše Pink.rs.

Kon je za Javni servis istakao da treba insistirati na vakcinaciji đaka i studenata jer je to najbolja zaštita.

Autor: Pink.rs / redportal.rs

#Vakcina

#bir fest

#korona

#zaštita