Plovidba Dunavom spada u pravu atrakciju

Međunarodna Konvencija o plovidbi Dunavom, jednom od najvećih evropskih reka uređeno je 18. avgusta 1948. Ovu konvenciju su prvobitno potpisale: Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika, Narodna Republika Bugarska, Republika Mađarska, Rumunska Narodna Republika, Sovjetska Socijalistička Republika Ukrajina, Čehoslovačka Republika i Federativna Narodna Republika Jugoslavija.

SR Nemačka nije bila u sporazumu 1948. zbog protivljenja SSSR-a, pa je tek primljena 1998.

Danas, 73 godine posle neke od zemalja su nestale pa su trenutne članice: Nemačka Austrija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovačka, Ukrajina.

Ovom Konvencijom primenjuje se plovni deo reke Dunava od Ulma do Crnog mora rukavcem Suline sa izlazom na more kroz Sulinski kanal.

Konvencija ima za svrhu da garantuje bezebdnu plovidbu koja je otvorena državljanima zemalja potpisnica, trgovačkim brodovima i robi svih država na bazi ravnopravnosti u pogledu lučkih i plovidbenih taksa kao i u pogledu uslova trgovačke plovidbe. 

Podunavske zemlje su se obavezale da će svoje sektore Dunava održavati u plovnom stanju za rečne i na odgovarajućim sektorima za pomorske brodove.

Ova Konvencija je obezbedila da danas bezbedno plovimo jednom od najlepših reka.

IZVOR: YT / Branko Kresojevic

Autor: Redportal.rs

#Dunav

#Evropa

#plovidba

#reka

#čistoća