Indeks korpe akcija tehnoloških kompanija u Hong Kongu pao je za 1,74 posto

Akcije širom svetskih berzi, od Azije preko Evrope do Sjedinjenih Država, posrnule su danas uzdrmane strahom investitora zbog globalnog rasta infekcija delta sojem koronavirusa, kineskih propisa za internet sektor i dešavanja u Avganistanu.

Indeks korpe akcija tehnoloških kompanija u Hong Kongu, u kojoj je listirano nekoliko najvećih kineskih internet giganta, pao je za 1,74 posto, pri čemu se opšti referentni indeks hongkoške berze Hang Seng spustio za 1,0 procenat, izveštava Rojters.

Operater internet platforme za književnost, Čajna Litričer, predvodio je s padom od 9,2 odsto, dok su akcije tehnoloških divova Tencenta, Alibabe i Meituana potonule za 3,88 posto, 3,5, te 1,72 procenta respektivno. Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, opao je za 1,1 procenat, kineski Šangaj Kompozite za 1,05 posto, a indeks najlikvidnijih kineskih akcija CSI300 je u minusu od 1,11 odsto.

Australijske akcije su takođe skliznule za 0,98 posto, dok je japanski berzanski indeks Nikei u gubitku od 0,11 procenata.Na evropskim tržištima kapitala, akcije su jutros "zaronile" najdublje u poslednjih nedelju dana.

Panevropski indeks STOKS 600 oslabio je za 0,5 odsto na trgovanju u 7.10 časova po srednjoervopskom vremenu i na silaznoj je putanji drugi dan zaredom nakon najdužeg perioda rasta u više od jedne decenije.

Indeks fjučersa EuroStoks 50 je u padu za 0,04 procenta, londonski FTSE fjučersi su oslabili za 0,17, dok su nemački DAKS fjučersi skliznuli za 0,01 procenat. Negativno kretanje beleže i fjučersi na NJjujorškoj berzi, gde je indeks e-mini S&P 500 izgubio 0,27 posto vrednosti.

Poverenje tržišnih aktera poljuljali su znaci da svetski ekonomski oporavak gubi zamah, zatim strah od daljeg širenja novih varijanti kovida-19 i posledica na globalnu ekonomiju, kao i jučerašnji kineski ekonomski podaci koji su pokazali neočekivano naglo usporavanje rasta druge po veličini svetske ekonomije.

Investitori, pored toga, pomno prate previranja u Avganistanu, gde je na hiljade civila preplavilo aerodrom u Kabulu u očajničkom nastojanju da pobegnu iz zemlje nakon što su talibani zauzeli glavni grad i objavili da je rat protiv stranih i lokalnih snaga okončan.

Ta dešavanja su bacila u zasenak noćašnje trgovanje na Vol Stritu, gde su 2 od 3 glavna indeksa, S&P 500 i Dau Džons, dostigli nove rekordne vrednosti, pri čemu su se investitori okrenuli ulaganjima u odbrambeni sektor.

Inustrijski indeks Dau Džon i S&P 500 noćas su porasli za 0,31 i 0,26 posto, respektivno, dok je tehnološki Nasdak Kompozit oslabio za 0,2 procenta. Na valutnim tržištima, dolar je ojačao prema korpi šest glavnih valuta za 0,083 odsto na 92,699 poena, nakon što je u petak pao na jednonedeljni minimum.

Što se tiče robnih berzi, cena američke WTI nafte je skliznula za 0,03 posto na 67,27 dolara po barelu, dok se severnomorska nafta Brent spustila na 69,47 dolara za barel.

Cena zlata je na spot trgovanju neznatno napredovala na 1.787,61 dolara po unci.

Autor: Tanjug

#Rojters

#berza

#hong kong

#svetske berze