Riblja čorba i prijatelji u čast Miša Aleksića

Rok grupa Riblja čorba večeras je održala koncert u čast čuvenog basiste grupe Miše Aleksića. Koncert je održan na stadionu Tašmajdan, na dan kada bi Miša Aleksić proslavio svoj 68. rođendan. Na koncertu su nastupila i čuvena imena domaće rok scene kao što su Zvonimir Đukić Đule, Momčilo Bajagić Bajaga, Nikola Čuturilo Čutura i Žika i Dragi Jelić (Yu grupa). Na listi odsviranih pesama našli su se mnogi hitovi Riblje čorbe, među kojima su bile i one koje je Miša Aleksić komponovao - Ostaću slobodan i Amsterdam.

Koncert je otvorila ćerka Miše Aleksića Mina odlomkom iz njegove autobiografije:

Video: Privatna Arhiva/Redportal.rs

Na binu je zatim izašao dugogodišnji tehničar Riblje čorbe, Miša Amadeus, koji je na Aleksićevoj bas gitari probao zvuk na jednoj žici a zatim je gitaru izneo sa bine, čime se simbolično posledni put na koncertu čula Mišina gitara koju više niko neće svirati.

Video: Redportal.rs/Privatna arhiva

Grupa je večeras odsvirala i neke pesme koje nikada do sada nisu izvedene do sada uživo, kao što su Ubijaju rokenrol, Lud sto posto, Odlazak u grad, Ja ratujem sam, Ko te ljubi dok sam ja na straži, Celu noć te sanjam, i Prevara.

Video: Redportal.rs/Privatna arhiva

Grupa je segment ovih pesama završila sa premijerom nove pesme Dve gitare za koju je Miša Aleksić napravio muziku i odvsirao bas, a koja će i naći specijalno mesto na novom albumu Riblje Čorbe.

Foto: Redportal.rs/Privatna arhiva

Na polovini koncerta na bini im se pridružio Bajaga, koji se prvo obratio publici pesmom Dobro jutro, a zatim objasnio da je upravo na ovom mestu odsvirao prvi veliki koncert u životu 1979. godine. Pesmu Dobro jutro su izabrali jer je na legendarni Borin tekst muziku za strofe uradio Bajaga, a Miša refren.

Video: privatna arhiva

Miša Aleksić bio je basista, ali i kompozitor i koproducent mnogih poznatih numera Riblje čorbe, kao i jedan od osnivača grupe i značajna ličnost srpske i jugoslovenske rok scene. Basista je prošle godine preminuo od posledica koronavirusa. Sav prihod koji je skupljen na večerašnjem koncertu ide porodici preminulog basiste.

Koncert se završio izlaskom svih članova benda Riblja čorba i dugogodišnjih prijatelja Miše Aleksića i izvedbom pesme Lutka sa naslovne strane:

Video: Privatna arhiva/Redportal.rs

Koncertu su prisustvovale i mnoge javne ličnosti među kojima su ministri Vulin i Mali, zamenik gradonačelnika Vesić, kao i učesnici Zadruge 4 Čorba i Teodora.

Koncert su organizovali Centar beogradskih festivala – CEBEF i Melos Estrada. Sav prihod koncerta namenjen je porodici Miše Aleksića.

Autor: redportal.rs

#Miša Aleksić

#Riblja Čorba

#Stadion Tašmajdan

#Tašmajdan

#Yu grupa

#bajaga

#koncert