Dolari, marke, lire ti vire 🤑🎶🤑

Ovih dana aktuelna je informacija o primanjima crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića i ministara u njegovoj vladi, i da premijer ima najveću neto platu u izvršnoj vlasti od 1.800 evra, piše podgorički Dan.

Krivokapić, međutim, nije najplaćeniji premijer u regionu već se nalazi na četvrtom mestu. Najplaćeniji u regionu je hrvatski premijer Andrej Plenković koji mesečno prima oko 2.850 evra. Posle njega je, najverovatnije, premijer tzv. Kosova. Naime, do iznosa plate aktuelnog premijera Aljbina Kurtija Dan nije uspeo doći, ali je njegov prethodnik Ramuš Haradinaj primao iznos od 2.500 evra mesečno. Članovi predsedništva Bosne i Hercegovine su na trećem mestu sa oko 2.000 evra mesečno, pa onda crnogorski premijer Zdravko Krivokapić sa 1.800.

Albanski premijer Edi Rama mesečno u Vladi zarađuje oko 1.700, dok njegov kolega iz Severne Makedonije Zoran Zaev ima platu 1.426 evra. Na dnu lestvice primanja je srpska premijerka Ana Brnabić koja ima mesečnu zaradu preko 900 evra.

Interesantno je da, na primer, u Bosni i Hercegovini najveća primanja ima Senad Softić, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine, s osnovnom platom od malo više od 4.000 evra bez minulog rada, toplog obroka, dnevnica i ostalog. On je ubedljivo je najplaćeniji zvaničnik neke javne institucije u Bosni i Hercegovini.

Posle Softića, najplaćeniji rukovodilac neke institucije Bosne i Hercegovine je Zlatko Knežević, predsednik Ustavnog suda BiH, čija osnovna plata iznosi preko 3.000 evra, a prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH iza Kneževića po visini primanja u javnim institucijama u BiH su potpredsednici Ustavnog suda, koji mesečno bez dnevnica, toplog obroka, minulog rada i ostalih dodataka na platu zarađuju oko 2.600 evra.

Autor: Mili Prelević

#Ana Brnabić

#Zdravko Krivokapić

#aljbin kurti

#andrej plenković