Zvanični nalog patrijarha prati preko 16.000 ljudi za sada

Srpski patrijarh Porfirije saopštio je da ga je iskreno obradovalo što je stranicu Patrijarh Porfirije otvorenu na Instagramu već u prvih nekoliko sati počelo da prati više od 10.000 zainteresovanih.

Kako je saopštila SPC, patrijarh je u poruci povodom početka Velikogospojinskog posta kao razlog za otvaranje te stranice naveo izlazak u susret interesovanju vernih, ali i celokupne domaće i inostrane javnosti o njegovom radu, stavovima i mišljenjima.

Srpski patrijarh Porfirije je ukazao da ne samo tradicionalni mediji, odnosno štampa, radio i televizija, nego čak i internetski portali i sajtovi po brzini, globalnoj dostupnosti, pa i ekonomičnosti zaostaju za tzv. društvenim medijima, dodajući da je u tom smislu najefikasniji Instagram.

Osetio sam obavezu da vam se danas obratim, najpre da bih pravoslavnima poželeo blagosloven početak posta posvećenog Presvetoj Bogorodici i slavnom događaju Njenog uspenja, odnosno kraju njenog zemnog života i preseljenju na Nebo. Želim vam da predstojećih desetak dana, koliko je to god moguće, provedete u miru, da u radosti proslavite predstojeći praznik Preobraženja Gospodnjeg, a da molitve za bližnje, za naš rod i čitav svet uputite Presvetoj Bogomajci čija duša je, kako je i prikazano na veličanstvenoj sopoćanskoj fresci, u rukama njenog ljubljenog Sina, Spasitelja sveta.
Drugi razlog je veliko interesovanje za stranicu „Patrijarh Porfirije“ koja je sa mojim blagoslovom i učešćem otvorena na Instagramu. Zaista, iskreno me je obradovalo da je već u prvih nekoliko sati tu stranicu počelo da prati više od 10.000 zainteresovanih. O tome se mnoštvo vernih, zatim novinara i drugih prijatelja, interesovalo preko Informativne službe Crkve, preko moje kancelarije, a i kod moje malenkosti lično, te ću odgovoriti koristeći sistematizovana pitanja poštovanog g. Slobodana Maričića, novinara srpske redakcije BBC-a.
1. Na još nepostavljeno pitanje „kako je i zbog čega odlučeno da patrijarh otvori Instagram?“, prekjuče je rečeno je da „Patrijarh želi da ovim putem izađe u susret izrazitom interesovanju vernih, ali i celokupne domaće i inostrane javnosti, o njegovom radu, stavovima i mišljenjima“. Danas ću odgovor dopuniti opšte poznatim zaključkom da ne samo tradicionalni, linearni mediji (štampa, radio i televizija), nego čak i internetski portali i sajtovi po brzini, globalnoj dostupnosti, pa i ekonomičnosti što je isto tako važno, zaostaju za tzv. društvenim medijima, a moje je mišljenje da je u tom smislu najefikasniji Instagram. Pozvaću u pomoć i reči samog Gospoda Hrista koji je apostolima, definišući misiju Crkve u svetu, rekao: „Što vam govorim u tami, kazujte na vidiku; i što vam se šapće na uši, propovedajte sa krovova!“ (Mt 10 27). Danas, su društveni mediji krov sa koga svima upućujemo Reč Božju.
View this post on Instagram

A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

IZVOR: IG / @porfirije_patrijarh

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Društvene mreže

#Instagram

#Patrijarh Porfirije

#nalog

#oglasio se