Vlasti Crne Gore poslale novi predlog ugovora

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) trebalo bi da na sednici planiranoj za 30. avgust razmatra i tekst Temeljnog ugovora između SPC i Vlade Crne Gore, koji je iz Podgorice poslat patrijarhu srpskom Porfiriju 22. jula, posle usaglašavanja sa važećim crnogorskim zakonima, nezvanično saznaje Danas u visokim crkvenim izvorima.

Spekuliše se da bi Sinod SPC, ukoliko prihvati tekst tog dokumenta, mogla da odredi i datum njegovog potpisivanja koji se u patrijaršijskim krugovima povezuje sa najavljenim ustoličenjima u Crnoj Gori – novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju 5. septembra i novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija 26. septembra u manastiru Đurđevi Stupovi kod Berana.

Pre Sinoda bi o predloženom dokumentu trebalo da se izjasni „stručna komisija", najavio je prekjuče poglavar SPC u javnom pismu premijeru Zdravku Krivokapiću.

Protokol ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija još se usaglašava i trebalo bi da bude saopšten krajem iduće nedjelje, tvrde izvori lista Danas. Za sada se zna, kako navodi list, da se doček patrijarha Porfirija u Podgorici planira 4. septembra u crkvi Hristovog Vaskrsenja, uz doksologiju, večernju molitvu i svečanu akademiju.

Autor: redportal.rs

#Sinod

#spc

#temeljni ugovor

#vlada crne gore