Vakcina već 15. septembra? 🤔🤔
- Vakcina protiv virusa korona za decu i adolescente mogla bi da bude registrovana već sredinom septembra, - izjavio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja Aleksandar Gincburg.
- Sada ćemo pripremiti izveštaj pre proširene druge faze kliničkih ispitivanja i već do 15. septembra moći ćemo da registrujemo dečju vakcinu kako bi mogla u isto vreme da se daje školarcima - rekao je Gincburg u intervjuu za list Izvestija.

Međutim, "postoji bojazan da će tvorci preparata biti primorani da obave treću fazu na 3 hiljade ljudi", dodao je akademik.

- U tom slučaju, naravno, nećemo uspeti do septembra. To me veoma brine, jer će sada, tokom širenja indijskog soja, deca krenuti u školu i do 20. septembra bi najpre deca mogla da imaju probleme, a zatim svi mi - istakao je jedan od tvoraca ruske vakcine SputnIK V.

Direktor Gamaleja je, takođe, objasnio da postoje dve opcije u pogledu vakcine za adolescente - vakcina razblažena u razmeri 1:10 i vakcina razblažena u razmeri 1:5.

- Prva varijanta je pokazala da nema nikakvih neželjenih efekata i da deca imaju veoma jak imuni odgovor, za razliku od odraslih. Nuspojava nema ni u drugoj varijanti, ali postoji temperatura u granici 37,5 stepeni - precizirao je Gincburg.

Podsetimo, u Rusiji su registrovane 4 vakcine protiv korone – Sputnjik Ve (Sputnik V) centra Gamaleja, EpiVakKorona centra Vektor, KoviVak centra Čumakov, i vakcina Sputnjik lajt.

pročitajte još

BEZ STRUJE 13 ULICA 💡

Autor: rs.sputniknews.com

#Vakcina

#deca

#rusija

#vakcinacija