78. tribina Laguninog književnog kluba

Višestruko nagrađivana knjiga priča Džumpe Lahiri Tumač bolesti (Pulicerova nagrada za književnost, Nagrada PEN/Hemingvej) bila je tema 78. tribine Laguninog književnog kluba, koja se održala u petak, 6. avgusta, u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC 📕.

O knjizi su govorili Vladislava Gordić Petković, profesorka engleske i američke književnosti i autorka pogovora knjige, i Miroljub Stojanović, filmski i književni kritičar. Moderator je bila Tanja Vučković, PR Lagune.

Foto: redportal.rs/M.V

Tanja Vučković je istakla kako je Džumpa Lahiri književnu slavu stekla u Americi, pa se preselila u Rim i izabrala da piše na italijanskom jeziku 📝. Govoreći o jednoj od priča iz knjige, rekla je kako se u igri istine može videti šansa za novi početak.

Knjiga Tumač bolesti iznenađuje i činjenicom da u naslovu postoji jedna "zadata nemogućnost". Možete simptome da prevedete u neku vrstu predvidljivosti, ali simptomi sami po sebi čine zapravo jedan niz skrivenih imena koji su jezik samo za posvećene. Džumpa Lahiri pokušava da kaže da su sve bolesti koje živimo, poput novih iskustava koja i zaceljuju i razboljevaju, potreba da prevodimo jedni drugima kako se osećamo, istakla je Vladislava Gordić Petković.

Foto: redportal.rs/M.V

Miroljub Stojanović je naglasio kako je u knjizi vrlo interesantno "implementiranje indijskih tema i indijskih mikroplanova u narativno tkivo njenih priča". Takođe je rekao da je u pitanju remek-delo i prevratnička knjiga. Zaključio je da autorka prevazilazi granice striktno književnog pristupa pisanju.

Foto: redportal.rs/M.V

U 9 priča koje putuju od Indije do Amerike i ponovo nazad autorka otvara teme jezika i identiteta, porodičnih odnosa i osećanja pripadnosti, te razvija lepezu migrantskih osećanja i raspoloženja - od nostalgije do alijenacije.

Džumpa Lahiri rođena je 1967. u Londonu kao ćerka indijskih imigranata. Porodica se vrlo brzo po njenom rođenju preselila u SAD, gde je Džumpa Lahiri magistrirala komparativnu književnost i doktorirala na renesansnoj umetnosti. Danas živi u Rimu i piše na italijanskom jeziku.

Autor: redportal.rs

#Džumpa Lahiri

#Laguna

#Tumač bolesti

#knjiga