Razbijanje glave ga zbližilo sa Srbima

Dok je službovao po Evropi Karl Hjembo putovao je po Bosni i Hrvatskoj i obilazio srpske manastire koji su ga neobično privlačili. Kasnije, dok je živeo u Kaliforniji, ispostavilo se da je najbliža paravoslavna crkva baš ona srpska, u San Dijegu, u kojoj se godinama molio sa svojom porodicom. Zatim ga je vojnički poziv odveo u Afriku, misiju UN u Centralnoafričkoj republici, gde je već prvog dana zavšio u bolnici, u kojoj ga je lečio – srpski doktor!

- Dok sam se spremao za prvi dan na poslu, udario sam glavom u klima uređaj, zbog čega sam dosta krvario. Prijavio sam se u bolnicu UN-a i pregledao me je srpski lekar po imenu Darko. Nekoliko dana kasnije ponovo sam video Darka i počeli smo da se redovno sastajemo na kafi. Mnogo mi se dopao. Spomenuo sam da sam pravoslavni hrišćanin i ispričao koliko su ljudi u srpskoj crkvi u koju sam išao u San Dijegu u Kaliforniji bili ljubazni. Pozvao me je da se pridružim njemu i njegovim kolegama u kampu Morava, da proslavimo Nikoljdan - ispričao je Karl Hjembo.

Karl je nedavno posetio Srbiju po povratku u Ameriku je rekao:-

-  Ima nešto osvežavajuće u tome jer tamošnju istoriju vidite takvu kakva jeste. Nažalost, neki mladići svojim grafitima narušavaju stare zgrade, što umanjuje njihovu vrednost. Međutim, postoje i drugi načini na koje gradovi gube neobičan izgled, a to je obično zbog komercijalne infrastrukture. Razumem da nove zgrade signaliziraju prosperitet, ali volim stare stvari. Morate zadržati nešto od toga da biste ispričali priču o gradu.

Autor: serbiantimes.info

#Srbija

#Vojnik

#amerikanac