Skydweller se sprema za veliki skok u aeronautici 🧐

Letelica na solarni pogon, sa potencijalom da krstari mesecima i bez pilota, se trenutno razvija i mogli bi je uskoro ugledati na nebu.

Dron razvija kompanija Skydweller Aero Inc, američko-španska kompanija koja razvija ultra-trajne dronove u komercijalne i vojne svrhe.

Skydweller letelica ima raspon krila 72 metra i prekrivena je sa 270 kvadratnih metara fotovoltaičnih ćelija koje proizvode 2 kilovata snage. Zahvaljujući svojoj fleksibilnoj nosivosti, ima potencijal da služi u više različitih uloga. U svemu od telekomunikacija, geospatijalnog monitoringa, sakupljanja podataka, meteorologije, hitne operacije i nadgledanje.

Dron je trenutno na preliminarnim testiranjima sa ljudskim pilotima. Prema pres objavi kompanije, let sa posadom se planira za april 2021. godine i verovatno će predstavljati obaranje rekorda u visini leta bilo koje solarne letelice - krstariće na 4.8000 metara visine.

Krajni cilj je da se razvije letelica koja će moći da leti i do 90 dana bez posade, najduži let na solarni pogon u istoriji. Kompanija se nada da će uspeti da sveti predstavi i ovaj aspekt letelice negde između kraja 2021. i sredine 2022. godine. Pride, kompanija je dobila i finansije od Mornarice SAD u cilju demonstriranja sposobnosti aviona.

Kako je napisano u izjavi kompanije:

Ovo istraživanje je razvojni ugovor, koje će dati Skydewler letelici šansu da salje razvije svoje rešenje kojim potpuno eliminiše emisiju štetnih gasova, dok stvara rešenja i razvija tehnologiju za nacionalnu bezbednost zemlje.

Autor: redportal.rs

#Dron

#bespilotni let

#let od 90 dana

#letelica

#tehnologija