Miševi se kroz kožu oslobodili VIŠE OD POLOVINE SVOJE TEŽINE 🤓

Slučajna nauka je najbolja nauka (sva najbolja otkrića su ako nastala), sve od penicilina pa do anestezije.

Isto tako kada su istraživači sa Univerziteta Pensilvanija započeli svoj put istraživanja terapija za dijabetičare, slučajno su naleteli na neverovatni tretman za mršavljenje - malo je reći da su bili više nego iznenađeni.

Istraživači su detaljno opisali rezultate svog otkrića u časopisu Science, u kome su primenili tretman na grupu miševa u cilju susprotstavljanja dijabetesu. Umesto da se dobiju donekle očekivani rezultati, eksperiment je totalno skrenuo u levo. Miševi su počeli da se znoje i da izbacuju sluzavu tečnost kroz kožu.

Bukvalno su se presijavali na svetlu, svi oni koji su primili tretman su bili konstantno kao podmazani. Pored toga, rapidno su gubili na kilaži.

Supstanca je na kraju kompletno okružila miševe, sve sa čime su dolazili u dodir. Na kraju, kada su naučnici analizirali tečnost, otkrili su da je u pitanju zapravo salo. Tretman je u miševima izazvao reakciju koja zbog koje su direktno znojili masno tkivo kroz kožu.

Tretman koji je korišćen je thymic stromal lyphopoietin (skraćeno TSLP). TSLP je citokin (mali proteini koji kontrolišu aktivnost imunih ćelija) koji je u prethodnim studijama prikazan kao aktivator imunih ćelija koje kontrolišu različite upale - sistem koji je vitalan za kontrolu i suzbijanje dijabetesa. Istraživači su izbacili hipotezu da bi TSLP mogao da se zakači i uveze u telo na virusnom vektoru (poput COVID-19 vektorskih vakcina) i na taj način da stimuliše telo da se bori protiv bolesti.

Upravo u tu svrhu spakovali su TSLP sa adenovirusom, metod koji se trenutno koristi u više različitih terapija. Kada se ubruzga u miševe, TSLP je izazvao rapidno mršavljenje kroz sekreciju sebuma - uljane supstance koje se proizvode kroz žlezde na koži i koje u sebi sadrže dosta lipida, ulja i masnoća preko kojih se telo brani od bakterija i gljivica. TSLP je izazvao migraciju imunih ćelija u žlezde koje luče sebum, izazivajući daleko veću količinu lučenja preko koje je suštinski iznojeno belo adipodno tkivo - odnosno najobičnije salo u telu.

Tokom studije, miševi su iznojili oko polovine ukupne težine sala u telu, uključujući i posebno tešku formu sala - visceralno masno tkivo, koje se nalazi oko organa.

Implikacije ovog slučajnog otkrića mogu biti ogromne. Održiv i stabilan sistem mršavljenja je apsolutno neophodan, posebno u ovom trenutku sveopšte epidemije. Pored mršavljenja, terapija bazirana na TSLP može biti od velike pomoći u lečenju od problema sa kožom, poput ekcema.

Naravno studija predlaže dodatna istraživanja i opciju započinjanja kliničkih ispitivanja pre no što se i pomisli na širu upotrebu.

Sledeći stupanj je identifikacija mehanizma koji stoji iza proizvodnje sebuma, a potom prevođenje tog mehanizma u efektivnu terapiju.

Autor: redportal.rs

#Dijabetes

#Miševi

#idealni

#kroz kožu

#mršavljenje

#salo

#testiranja

#tretman

#znojenje