Mesojedi srećniji???

Studija sprovedena u Nemačkoj u Bohumu, nad 50.000 ljudi, ukazuje da se vegetarijanska dijeta može povezati sa većim šansama za razvoj depresije. I ova je jedna u nizu studija, koja podržva premisu da izbacivanje mesa iz ishrane podiže šanse za razvoj različitih oblika depresije - sam razlog je i dalje neuhvatljiv.

Kakvo vegetarijanstvo ulogu ima u razvoju depresije i dalje nije konkretno razlučeno. Neke studije upućuju na sam način ishrane, dok ostale pobijaju te tvrdnje. Da bi identifikovali vezu, Sebastijan Oklenburg i Džet Boravski izvršili su veliku meta-analizu na objavljenim studijama koji su se bavili na rezultatima za depresuju rađenim na ne-vegetarijancima i vegetarijancima. Njihovi rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Affective Disorders.

Nakon što su izbacili duplo testirane učesnike, dobili su 8.057 vegetarijanaca i 41.832 ostalih. Iako je uzorak veliki, većina učesnika je iz istih zemalja poreklom, tako da je diverzitet u samoj studiji bio relativno nizak.

Istraživači su potom iskoristili statistički program da prođu kroz sve studije i da eliminišu one koje iz bilo kog razloga ne odgovaraju osnovnom pitanju kome se bavi studija ili imaju drugačije sfere istraživanja. Od svih 13 se uklapalo u ono što je njima trebalo.

Nakon analize svih podataka iz studija, istraživači su otkrili značajan skok u proceni depresivnih tendencija i dijagnoza kod vegetarijanaca u odnosu na ostale ljude. Ipak, iako su podaci bili značajni postojala je određena konfliktnost u podacima tako da ova teza nije jednoglasno usvojena još uvek.

Autor: redportal.rs

#Vegetarijanci

#depresija

#medicina

#vegani

#veza