Ali jedini način na koji možemo znati da tehnički napredni vanzemaljci koriste zvezde kao međugalaktički Vocap je ako nam to kažu

Ako dovoljno dugo gledate u broj zvezda, verovatno ćete se početi pitati isto što i naučnici i filozofi imaju godinama: ako postoji toliko mnogo potencijalnih svetova, gde su svi i zašto niko ne stupa u kontakt?

Rešenja za ono što je poznato kao Fermijev paradoks kreću se od zastrašujućih do zaista zastrašujućih. Ali tekst (koji još nije recenziran) od strane kvantnog fizičara sa Imperial College London predlaže novu mogućnost: šta ako su poruke o vanzemaljcima skrivene upravo tamo u same zvezde?

Teri Rudolf u svom radu sugeriše da ako vanzemaljci žele da komuniciraju na velike udaljenosti bez upozoravanja drugih na njihove poruke, to bi mogli učiniti na način koji se ne razlikuje od toplotnog zračenja za bilo koju drugu vrstu koja sluša nebo. Osnovni princip je da bi vrste koje su se raširile među zvezdama mogle slati poruke zapletanjem fotona u odvojene zvezde, menjajući svetlost koju jedna zvezda ispušta ometajući drugu. Primalac je tada mogao da proveri svoju poruku posmatrajući drugu zvezdu, koristeći linearnu optiku.

- Fotoni mogu širiti milijarde svetlosnih godina i zadržati značajnu kvantnu koherentnost. Jedna od posledica je stoga da dovoljno napredna civilizacija može izvršiti kvantna merenja broja fotona odgovarajućim načinima svetlosti koja se emituje iz zvezda, na takav način da se korisno preplitanje velikih razmera distribuira naknadnim širenjem slobodnog prostora te svetlost kroz univerzum - piše Rudolf u radu.

Metoda, smatra on, bila bi posebno privlačna paranoičnim vanzemaljcima zbog toga što bi bilo teško razlikovati ih od normalnih termalnih potpisa.

- Ishod je da kada pogledamo u zvezde i vidimo samo toplotno zračenje, obično zaključujemo da je univerzum prazan. Ali možda je, putujući u korelacijama tog zračenja, svemir zapravo okupan vanzemaljskim brbljanjem i drugim oblicima distribuirane kvantne obrade informacija - piše on.

Iako je (neverovatno komplikovana) metoda koju on predlaže moguća prema zakonima fizike onako kako ih mi razumemo, on ne sugeriše da je ovo način na koji vanzemaljci komuniciraju, samo da je to način na koji oni mogu da komuniciraju.

Zapravo, razočaravajuće, jedini način na koji možemo znati da tehnički napredni vanzemaljci koriste zvezde kao međugalaktički Vocap je ako nam to kažu.

- Nažalost, sve je to u osnovi skriveno od nas ako je kvantna teorija tačna. A ako nije tačna, onda valjda vanzemaljci to znaju pa ne koriste ovu metodu. Čini se, dakle, da je jedini način da se testira ova hipoteza da se sačeka da svrate (ponovo?) I da nas obavesti o kom slučaju se radi. - piše Rudolf.

Autor: redportal.rs

#Vanzemaljci

#Zvezde

#komunikacija