Postoji više članova kraljevskih porodica koji su ulazili u brak sa članovima vlastite familije, a većina njih je upravo iz britanske monarhije.

Možda se sećate kada se spekulisalo da su Megan Markl i princ Hari daleki rođaci. Iako vam to možda zvuči čudno, nije tako retko da su članovi britanske kraljevske porodice ulazili u brak sa svojim rođacima.

Zapravo, tokom istorije postoji više članova kraljevskih porodica koji su ulazili u brak sa članovima vlastite familije. Evo 15 kraljevskih članova koji su se venčali sa svojom rodbinom.

1. Kraljica Viktorija

Kraljica Viktorija poznata je po svojoj dugoj vladavini. Ali bila je odgovorna i za puno međusobnih brakova među evropskim kraljevskim porodicama u nastojanju da održi mir tokom svoje šest decenija duge vladavine.

Sama Viktoria bila je udata za svog prvog rođaka, princa Alberta - brak koji je ugovorio njihov ujak Leopold.

Foto: Profimedia

2. Kralj Džordž IV

Još jedan ujak kraljice Viktorije, kralj Džordž IV, takođe je bio u braku sa svojom rođakom, Karolinom od Brunsvika. Brak Džordža i Karoline bio je vrlo nesrećan. Džordž je bio veliki ženskaroš i imao je gomilu dugova. Njihov brak je bio toliko katastrofalan da su se razveli nakon samo godinu dana.

3. Kleopatra

Egipatska kraljica bila je poznata po ljubavnom trouglu s Julijem Cezarom i Markom Antonijem. Ipak, tokom njenog burnog života, dvaput se udavala za svoja dva brata, Ptolomeja XIII i Ptolomeja XIV. Navodno je ubila svoga brata Ptolomeja XIV i svoju mlađu sestru Arsinoe IV kako bi ostala na vlasti.

4. Marija I od Portugala

Marija I. bila je dobro poznata po svom mentalnom zdravlju zbog čega je u Brazilu dobila nadimak "Marija Luda". Marija je bila udata za svog ujaka Pitera III, a njihov sin Džozef oženio je Marijinu sestru Beneditu, svoju vlastitu tetku.

Foto: Profimedia

5. Austrijska kraljica Elizabeta

Elizabetin brak s njenim rođakom Francom Jozefom bio je vrlo nesrećan iz više razloga. Osim što je patila od depresije, što je delimično izazvala nevera njenog supruga, Elizabeta je bila opsednuta svojim izgledom te je obolela od anoreksije. Veruje se da se zarazila i polnom bolešću koju joj je preneo njen neverni suprug što je pogoršalo njeno zdravlje.

6. Princeza Viktorija Melita

Unuka kraljice Viktorije, s kojom je delila ime, udavala se dvaput i to oba puta za svoje rođake u prvom kolenu, što je izazvalo brojne skandale. Prvo se udala za Ernesta Luisa, vojvodu od Hesea kojeg je zatekla u krevetu sa slugom, što je dovelo do žestokih svađa koje su rezultirale razvodom. Nakon njega udala se bez dozvole cara za svog rođaka Kirila Vladimirioviča, ruskog vojvodu, zbog čega su proterani iz zemlje.

7. Kralj Edvard VII

Edvard VII, ili princ Albert Edvard od Velsa oženio je svoju rođaku u trećem kolenu Aleksandru od Danske 1863. godine. Njihovo krunisanje 1902. godine, nakon smrti kraljice Viktorije, morala je da bude odgođena za dva meseca kako bi Edvard mogao na hitnu operaciju.

8. Kralj Džordž V

Kralj Džordž je takođe potomak kraljice Viktorije koji se oženio rođakom. On je oženio Meri koja je nakon venčanja postala kraljica Meri, a bila mu je rođaka u drugom kolenu. Njih dvoje su osnovali kuću Vindsor koja je i danas deo britanske monarhije.

9. Kraljica Elizabeta II

Trenutna kraljica i vojvoda od Edinburga koji su bili u braku više od 73 godine, povezani su na dva različita načina. Oboje su mogli da kraljicu Viktoriju zovu bakom što znači da su rođaci u trećem koenu. Povezani su i preko kralja Kristiana IX. od Danske što ih čini rođacima u drugom korenu.

Foto: Profimedia

10. Henri VII

Kako bi ujedinio porodice uključene u Rat ruža, Heri Tudor oženio je svoju rođaku u trećem kolenu Elizabetu od Jorka. Iako se verovalo da je njihov brak lišen problema, Henri navodno nije želeo da deli s ni sa kim svoj tron. Namerno je imao svoje krunisanje pre venčanja kako bi Elizabeta bila samo njegova supruga, a ne i vladarka.

11. Princ Čarls

Dobro ste pročitali – princ Čarls i princeza Dajana bili su povezani porodičnim stablom. Čarls i Dajana bili su rođaci u sedmom kolenu, a povezivao ih je vojvoda od Devenšira Vilijam Cavendiš. Čarls je sada u braku s Kamilom Parker-Bols. I ovaj par ima porodičnu povezanost koja seže u daleki 17. vek.

Foto: Profimedia

12. Princ Edvard, grof od Vaseksa

Mlađi brat princa Čarlsa u braku je sa Sofi Ris-Džons koja mu je rođaka u 11. kolenu. Ovaj se par venčao u dvorcu Vindsor 1999. i imaju dvoje dece.

13. Kralj Džordž VI

Otac kraljice Elizabete II, kralj Džordž VI oženio je svoju rođaku u 13. kolenu Elizabet Bova-Lion, nekad najpoznatiju po imenu Kraljica Majka. Oboje su bili potomci Henrija Tudora.

14. Princ Vilijam, vojvoda od Kembridža

Nije li Kejt Midlton bila obična devojka pre udaje za Viliijama? Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža su zapravo su rođaci u 11. kolenu, što je dovoljno velika udaljenost da Kejt ne nasledi kraljevsku titulu.

Foto: SHUTTERSTOCK

15. Princ Hari, vojvoda od Saseksa

Prema članku iz časopisa Ele iz 2017. godine, princ Hari i Megan Markl su daleki rođaci, a njihova porodična povezanost seže u 15. vek.

Autor: Marija Brčić

#Kraljica Viktorija

#Megan Markl

#kejt midlton

#kraljevska porodica

#kraljica Elizabeta II

#princ Čarls

#princeza dajana