Besne bitke za Herat i Kandahar

Kako prenosi portal Jutarnji, talibini drže pod ogromnim pritiskom vojsku vlade u Heratu i Kadnaharu. Teške borbe se vode u predgrađima, oba grada su strateške tačke od presudnog značaja i predstavljaju jedne od najvećih populacionih centra u zemlji.

Borbe su nastavljene nesmanjenom žestinom u subotu na jugu i jugoistoku Herata (treći najveći grad sa 600.000 stanovnika), kao i u okolnim okruzima Indžil i Guzara.

Borbe su najteže na jugu grada oko mostova Paštun Pala i Pul Malana koji se nalaze na oko 10 kilometara od grada. Avganistanske snage i anti-talibanske milicije su zaključane u teškoj borbi, sa jedinim ciljem - da odbace i unište talibane.

Velike borbe se takođe vode i u okolini aerodroma.

Talibani su, nakon povlačenja vojske SAD, u sveopštoj ofanzivi. Do sada su uspostavili kontrolu nad većim delom zemlje, kao i potpunu kontrolu na više graničnih prelaza.

U poslednjih nekoliko nedelja palo je više okruga u pokrajini Herat na zapadu, dok su u četvrtak i petak nastavili napredovanje.

Takođe, sve veći je pritisak i na Kandahar, drugi po veličini grad u zemlji, kao i na Laškargah glavni grad južne pokrajine Helmand.

U proteklih nekoliko dana na hiljade izbeglica se slilo u Kandahar, koje beže pred napredovanjem talibanskih snaga.

Autor: www.jutarnji.hr

#Avganistan

#Herat

#Kandahar

#Talibani

#borbe

#izbeglice

#rat