Možda je korona uzrok?

Petorica starijih, penzionisanih kubanskih generala umrla su poslednjih dana pod misterioznim okolnostima, potvrdile su vlasti, što je samo nadodalo težinu na nove prodemokratske proteste na ostrvu i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako prenosi Blic.rs, nema znakova da su generali umrli sumnjivom smrću. Jedan od njih, piše Gardijan, bio je šef vazduhoplovnih snaga kad su u februaru 1996. po naređenju kubanske vlade oborena dva američka privatna aviona tipa "cesna", u vlasništvu humanitarne organizacije Brothers to the Rescue. Tada su poginula četvorica humanitarnih radnika.

Ali, sa pandemijom koronevirusa koja hara po ostrvu, sa prosečnim dnevnim brojem novozaraženih blizu 8.000 - skoro 8 puta većim nego na početku jula - posmatrači smatraju da je možda korona virus uzrok njihove smrti.

Kubanska vlada nije dala objašnjenje niti uzrok smrti nijednog od petorice generala. Prema Majami heraldu, koji je prvi izvestio o slučaju, generali su umrli nekoliko dana nakon antivladinih protesta na Kubi, najvećih nakon više decenija.

Smrt generala privukla je pažnju i senatora sa Floride Marka Rubija, čiji su roditelji migrirali sa Kube 50-ih godina 20. veka, pre komunističke revolucije Fidela Kastra 1959.

IZVOR: TW / @marcorubio

Na hiljade Kubanaca izašlo je 11. jula na ulice širom zemlje tražeći ostavku predsednika Kanela, uzvikujući "sloboda", u najvećim anti-vladinim protestima u komunističkoj zemlji u prethodnih nekoliko decenija. Protesti su izbili usled najgore ekonomske krize još od raspada Sovjetskog Saveza, bivšeg saveznika Kube, ali i rekordnog broja obolelih od korona virusa, i ljudi dižu glas zbog nedostatka osnovnih namirnica, kršenja civilnih sloboda i načina na koji se vlast bori protiv pandemije.

Autor: Milijana Milkšić

#Kuba

#SMRT

#general