Srbi su 1991. izvadili mučenike i sahranili u kripti, a u ratu 1992. ustaše su minirale kriptu, razbacale kosti, a dečije lobanje nosili na haubama do Splita 😥

Na prostoru nekadšnje Nezavisne Države Hrvatske gotovo da ne postoji mesto gde ustaše nisu napravile stravične zločine primenjujući Pavelićev metod: trećinu ubiti, trećinu proterati, trećinu pokrstiti.

Ono što su ustaše volele da rade kao i svi prethodni srpski okupatori je da ubijaju Srbe na velike pravoslavne praznike. Ta nenormalna ideja ispoštovala se i ovaj put, pa su ustaše, Srbe iz Livanjskog polja na Ognjenu Mariju bacali u jamu Ravni Dolac.

Ustaše su upale na prostor sela Gornji Donji Rujan i napravile su masakr. Za samo nekoliko sati u jamu Ravni Dolac bačeno je 218 ljudi. Ovog puta ustaše su odlučile da ne primenjuju ni kamu, ni budak, ni metak ni bajonet već su žive ljude gurali u bezdan.

Sasvim mala deca su držala su majku oko vrata pa su zajedno sa njima bacani u jamu. Neki su izdahnuli u padu, neki udarom u stenu, neki od gelera kasnije ubačenih bombi, ali mnogi su u jami bili živi. Umirali su danima od gladi, žeđi, rana.

Velikom duhovnom i fizičkom snagom, verom i Božijom voljom u jami su 45 dana uspeli da prežive 13 žena i jedan mladić. Bog ih je ostavio da svedoče o zločinima nad nedužnim ljudima, svojim rođacima i komšijama.

Kada su ove preživele žene izašle iz jame, bile su kao kosturi. Jedna je rodila mrtvo dete, a dve su rodile zdravu decu.

Srbi su nakon 50 godina ćutanja počeli da spominju zločine nad svojim sunarodnicima pa su 1991. izvadili kosti mučenika iz jame. Kosti mučenika su po vađenju iz jame umijeni i osunčani pa pohranjeni u novoizgrađenu kriptu pokraj crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Livnu.

IZVOR: YT / Udruženje Jadovno 1941

Za veme rata, mlade ustaše, koljači, su kriptu uništili a kosti mučenika rasuli. Male dečije lobanje stavljali na haube automobila i vozili se tako do Splita.

O zločinu u Livanjskom polju pred kamerom su svedočile Milica Maljković i Mara Jurić.

IZVOR: YT / RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal

Ovaj stravičan zločin je bio inspiracija Ivanu Goranu Kovačiću za pesmu Jama

IZVOR: YT / Bosnia Hercegovina Audiobooks

Autor: Redportal.rs

#Ustaše

#deca

#žena