Otvaranje izložbe zakazano je za 19 č.

Kako piše timocka.rs, izložba IX bijenala mozaika "Lepota predanja" biće otvorena na Feliks Romulijani kod Zaječara, u petak 30. jula 2021.

Otvaranje izložbe zakazano je za 19 č.

Na otvaranju će govoriti istoričar umetnosti i autor izložbe Ljiljana Subotić i dr Maja Živić, direktor Narodnog muzeja "Zaječar".

- Poslednjih dvadeset godina mozaik je doživeo veliki uspon i značaj, istovremeno i razvoj na tehničkom nivou. Na njega se više ne gleda kao prevaziđena likovna tehnika nego, izuzetan likovni doživljaj koji pojedinim delima iznenađuje posmatrača. Kod tehnike bojama možete uraditi više premaza do željenih nijansi a u mozaiku je neophodan suptilan osećaj u odabiru i rasporedu tesera. Konkursi i Bijenalna izlaganja podsticajno deluju na istraživanje mogućnosti oblikovanja, originalnost i bogatstvo rešenja. Zapaženi stvaralački dometi doprineli su da se sve više pojavljuje u domaćoj arhitekturi. Svaki susret sa izložbom mozaika je inspiracija za produbljena interesovanja i nova iskustva u traženju sopstvenog stilskog izraza pa ga sve češće srećemo u sferi trodimenzionalnog - navodi, između ostalog, autorka izložbe Ljiljana Subotić.

Autor: timocka.rs

#Izložba

#Lepota predanja

#feliks romulijana