Suša, pa ekstremno niske temperature, pa nestabilnost, plus visoke cene prevoza i na kraju otvaranje i turisti koji traže svoju kafu - savršeni uslov za meteorski rast cena

Cena kafe ove nedelje skočila je na višegodišnji maksimum. Cene kafe tipa Arabika, jedne od najvećih izvoznih projekata Južne Afrike skočila je na 4,6$ za kilogram - najviša cena od januara 2014. godine.

Cena je skočila za neverovatnih 60% od januara ove godine.

I kafe nižeg kvaliteta, tipa Robusta, skočile su na 1.993$ po toni - što je skok od čak 40%.

Postoji više razloga za ovakvu situaciju. Velike cene transporta, kao i politička nestabilnost u trećem najvećem proizvođaču kafe na svetu - Kolumbiji.

Brazil je pride, imao jedan od najvećih perioda suše ranije ove godine. Nakon čega je nastupio period veoma niske temperature koji je uništio veliki broj stabala na plantažama.

Tržište je nakon ovakvih događaja, naglo počelo da raste posle vesti da se klima stabilizuje. Takođe, kako se svet otvara, počinje sve više da raste potražnja za kafom - Arabika za restorane, kafedžinice i kafiće, Robusta za instant kafe.

Ovakva kombinacija uslova savršeno je uslovila astronomski rast kafe na tržištu.

Lančani efekat rasta cene stići će i do kupaca, ali dosta sporije. Da bi se osetio rast cene kafe potrebno je da prođe od 3 do 9 meseci, pre no što vas šoljica bude koštala više no uobičajeno.

Da li će rast cene omiljene droge sveta stati, ostaje da vidimo.

Autor: redporta.rs

#Astronomski

#Brazil

#Cene

#cena

#kafa

#kafe

#kofein

#kolumbija

#rast

#skok