Cena karte prava sitnica 😅

Džef Bezos, najbogatiji čovek na svetu, sa još troje članova posade poleteli su do ivice svemira i bezbedno sleteli nazad na Zemlju. U ovom poduhvatu u letelici Nju Šepard, Bezosa su pratili njegov brat Mark, 82-godišnja Voli Fank, pionirka svemirskih istraživanja koja je postala najstariji čovek u svemiru i Oliver Dimen, 18-godišnji student – sada najmlađa osoba koja je dosegla kosmos. Let je trajao 11 minuta, a posada se spustila u kapsuli sa padobranom u zapadnom Teksasu, kako piše portal Nova.rs.

Ovu letelicu izgradila je Bezosova kompanija Blu Oridžin, a dizajnirana je baš za potrebe svemirskog turizma. Kapsula, u kojoj su se našla braća Bezos, Fank i student Oliver Dimen, odvojila se od letelice na visini od oko 76 kilometara, dva minuta od poletanja.

Raketa je sletela na oko tri kilometra od lansirne rampe, dok je kapsula nastavila da ide visine od oko 106 kilometara.

Na brifingu posle leta prikazan je snimak na kome se članovi posade prevrću i izvode salta tokom 4 minuta koliko su proveli u bestežinskom stanja.

Bezos je po povratku izjavio da ga je ganuo pogled na naš ,,krhki“ svet i dodao kako je važno Zemlju zaštititi od stalnih oštećenja. Takođe je rekao da raketa koristi ,,ekološki bezopasna“ pogonska goriva.

Ovo je najnovija epizoda u onome što je u svetskoj javnosti dobilo naziv „svemirska trka milijardera“. Pre njega je to uradio i Ričard Brenson, milijarder i vlasnik kompanije Virdžin Galaktik. Nakon njih dvojice, više od 600 osoba već je kupilo kartu za let koji traje 90 minuta, a cena mu je 250.000 dolara, među njima su i mnoge poznate ličnosti. Motivacija za put je različita, pa je tako, na primer, pevačica Rijana svoju kartu rezervisala još 2013. godine. Ona je opsednuta svemirom i pričama o vanzemaljcima.

View this post on Instagram

A post shared by badgalriri (@badgalriri)

IZVOR: IG / @badgalriri

Cena karte? Za nju prava sitnica. 250.000 hiljada dolara za let koji traje 90 minuta, od poletanja do sletanja, a koji će joj omogućiti da bude među pionirima svemirskog turizma.

Pored poznate pevačice, svoje mesto je rezervisao i glumac Leonardo di Kaprio, čiji motivi nisu obelodanjeni u medijima. Svoju kartu obezbedio je i Džastin Biber, koji je pre nekoliko godina izjavio da bi jednom voleo da snimi spot u svemiru. Ešton Kučer je bio 500. potencijalni putnik, a navodno mu je i sam Brenson zahvalio na prijavi.

Foto: Instagram.com/@justinbieber

Na spisku su i pevačica Kejti Peri i njen bivši suprug, koji joj je kartu kupio kao poklon za 35.rođendan. Još jedan bivši ljubavni par je rezervisao karte – Bred Pit i Anđelina Džoli. Glumica Kejt Vinslet je osigurala putovanje za celu porodicu zahvaljujući suprugu koji je nećak Ričarda Brensona.

Foto: Instagram.com/angelinajolie_offiicial

Ilon Mask je takođe kupio kartu Virdžin Galaktika, iako je u medijima i svetskoj javnosti postojala određena bojaznost da bi milijarderi mogli da uđu u sukob zbog svojih kompanija koje se bave sličnim stvarima.

Kompanije Ilona Maska i Ričarda Bransona nisu baš direktni konkurenti. Virdžin Galaktik je usmeren prvenstveno na svemirske turiste zadovoljne suborbitalnim letovima. U međuvremenu, SpaceX je svoje turističke napore usredsredio na letove na Mesec i obično nosi skuplji teret u svemir.

Autor: Nova.rs / redportal.rs

#karta

#letenje

#poznati

#svemir