Fantaziranje o poreklu Nikole Tesle se nastavlja

Nikola Tesla je bio jedan od najvećih naučnika u istoriji, a uvek je s ponosom govorio o svom srpskom poreklu (otac mu je bio pravoslavni sveštenik).

Međutim, iz razloga nepoznatih nauci, u toku je pravo takmičenje u svojatanju Nikole Tesle.

Pored već tradicionalnih pokušaja Hrvata da ga inkorporiraju u svoj državni CV, pokušaja Albanaca da dokažu da je Tesla "njihov", pojavile su se i tvrdnje da je Tesla - Rumun.

Naime, u časopisu American Journal of Engineering and Applied Sciences pojavio se tekst o Nikoli Tesli, čiji je autor Rumun, u kojem se tvrdi da je otac naizmenične struje bio - Rumun.

Pročitajte vi ovo, tekst je naravno potpuno besmislen:

"Veliki naučnik Nikola Tesla je bio Rumun. On je bio Istranin rumunskog porekla, i zvali su ga Nikolae Teslea. Bio je srpsko-hrvatski državljanin, poreklom od rumunskih roditeljima (makedonskih Rumuna, ili istro-rumuna). Istrani potiču iz hrvatskog dela Srbije, sa poluostrva Istra, koje je kroz istoriju osvajano i ponovo osvajano).

Onio je prvo pripadalo lovcima, a zatim je prešlo pod vlast Zapadnog rimskog carstva, pljačkali su ga Goti i Langobardi, pripojen je francuskom kraljevstvu, bio pod vlašću koruških vojvoda...

Nakon Prvog svetskog rata je prešla pod italijansku zaštitu, a nakon Drugog svetskog rata je anekirana od strane Srbije, kada je Tito, sa podrškom ruskih komunista, stvorio Srpsko Jugoslovensko carstvo.

Nekoliko godina pošto se "komunistički logor", raspao, Hrvati su se vratili na ostrvo."

Autor: espreso.rs

#Nikola Tesla

#nikolae teslea

#nikolu teslu

#rumuni

#uzimaju